Maros megyei tanácsosok is kezdeményezték a népszavazás kiírását

Nem Marosvásárhellyel és a marosvásárhelyi társadalommal van baj, hanem a várost és megyét vezető politikummal, hiszen a Szociál-liberális Szövetség (USL) ás a Demokrata-liberális Párt (PDL) politikusai érvek nélkül utasítják el a népszavazás kiírását – vélekedik Brassai Zsombor, az RMDSZ Maros megyei elnöke a szövetségnek a gazdasági-fejlesztési régiók átalakítására vonatkozó polgári kezdeményezésével kapcsolatosan.

„A politikai nyilatkozatok eltorzították ezt a kezdeményezést, olyan köntösbe próbálják öltöztetni, amely etnikai feszültségekhez vezethet a vásárhelyi társadalomban. Teljesen világos: azzal a politikai elittel van baj, amelyik mindegyre előveszi az etnikai kártyát és megpróbálja a románokat a magyarokkal szembefordítani. De nemcsak ezt a tévedést követik el, hanem tulajdonképpen kockára teszik mind a megye, mind a térség jövőjét is ”- hangsúlyozta Brassai Zsombor megyei elnök.

Kelemen Márton, a szövetség Maros megyei frakcióvezetője megyei tanács jegyzőjétől kapott hivatalos választ ismertette a népszavazás aláírásgyűjtő íveivel kapcsolatosan. A tanács jegyzője a harmincnapos határidőt betartva csak csütörtökön válaszolt a beadványra. A jegyző technikai kifogásokat emelt az ívvel kapcsolatosan, amelyet két pontban módosított. „Tudtuk, hogy a nyomtatvány minden törvényes előírásnak megfelel, fontosnak tartottuk felmutatni a megye lakosságának a támogatását, ezért elkezdtük az aláírásgyűjtést.  A megyei tanács jegyzője tulajdonképpen csúfot űz azzal a több mint 50 ezer polgárral, aki aláírta a kezdeményezést. Az aláírásgyűjtő ívvel szembeni kifogások pusztán formaiak, semmilyen módon nem érintik a kérdés lényegét, nem módosítja azt a kérdést, amivel kapcsolatban a megye polgárai kifejtették véleményüket. Ez azonban semmit nem von le az aláírások hasznosságából és széleskörű támogatottságából”- mondta Kelemen.

Mivel a polgári kezdeményezésre várt válasz nagyon elhúzódott, az RMDSZ megyei tanácsosai idejében iktatták a népszavazás kiírására vonatkozó igénylést, a november 14.-i tanácsülés napirendi pontjai közé iktatva azt. A szövetség Maros megyei szervezete arra kéri a lakosokat írják alá a kezdeményezést, mivel több ezer ember akaratát nem lehet leseperni az asztalról.

Kapcsolódók

Kimaradt?