Aláírásgyűjtés: túlteljesítettek a székelyföldiek

A régióátszervezés témakörében szervezendő népszavazás kiírására Hargita, Kovászna és Maros megyében az RMDSZ már több mint 100 ezer aláírást gyűjtött össze – közölte hétfőn Kelemen Hunor szövetségi elnök. Tájékoztatása szerint ez több mint kétszerese a szavazati joggal rendelkező polgárok 5 százalékának, azaz a törvény által előírt számnak.

A három megye RMDSZ-irodáiban, a polgármesteri hivatalokban, illetve az önkéntesek ajtóról ajtóra lebonyolított gyűjtése alig több mint két hét alatt vezetett ehhez az eredményhez, ami  a politikus szerint egyértelműen igazolja: az itt élő közösségek támogatják, hogy a megyéik együtt alkossanak gazdasági fejlesztési régiót.

Az RMDSZ Maros megyei szervezetének elnöksége hétfőn 39 400 aláírást iktatott a megyei önkormányzatnál. Az alig tíz nap alatt összegyűlt aláírások nagy száma igazolja, hogy a megye polgárai fontosnak tartják a régiósítás ügyét, a megye és Marosvásárhely jövőjét – közölte a szervezet. Az RMDSZ aláírásgyűjtő kampányát a történelmi egyházak és a Magyar Polgári Párt is támogatja. „Büszkék vagyunk a Maros megyeiekre, tíz nap leforgása alatt majdnem negyven ezren írták alá kezdeményezésünket, ami figyelmeztetés kell legyen mindenki számára, hogy létfontosságú kérdésekben a polgárok igényt tartanak arra, hogy közvetlenül, népszavazás révén meg legyenek kérdezve”- hangsúlyozta Brassai Zsombor megyei elnök. Az aláírásgyűjtés a november 14-re tervezett megyei tanácsülésig folytatódik.

A részletes számokat ismertetve a szövetségi elnök elmondta, hogy Maros megyében közel 40 ezer, Hargita megyében 28 ezer, Háromszéken pedig 33.000 aláírás gyűlt. „Nem állunk meg itt – tájékoztatott Kelemen –,hiszen az aláírásgyűjtés során az RMDSZ régióátszervezési céljával kapcsolatos tájékoztató feladatot is ellátunk”.

Jó ütemben gyűlnek az aláírások az RMDSZ által kezdeményezett, a fejlesztési régiók átalakítása ügyében tervezett népszavazás kiírásához Szatmár megyében. „A megye minden magyarlakta településén elindult az aláírásgyűjtés, és a jelek szerint nagyon kedvező a fogadtatása az RMDSZ kezdeményezésének. Már a bejelentést követően többen keresték fel az RMDSZ székházakat azzal a céllal, hogy aláírják az aláírásgyűjtő íveket. Pontosan ezért az RMDSZ Szatmár megyei székházában meghosszabbítottuk az ügyfélfogadás órarendjét, illetve tájékoztató pontokat hoztunk létre a megyeszékhelyen” – mondta el Nagy Szabolcs, az RMDSZ megyei ügyvezető elnöke. Szatmárnémetiben az RMDSZ székház hétköznapokon 9.30-19.00 óra között fogadja az aláírásával a kezdeményezést támogatni akaró Szatmár megyei lakosokat, illetve a megyeszékhely két pontján is (Coposu sétány és a Villanyóra környéke) mobil információs standokat működtet 15.00-19.00 óra között az aláírások összegyűjtése céljából.

A partiumi aláírásgyűjtés helyzetéről a szövetségi elnök kifejtette: Bihar, Szatmár és Szilágy megyékben egy bő héttel később kezdődött az aláírásgyűjtési folyamat, mert alapos egyeztetésekre volt szükség a román pártokkal. Két napon belül itt is meglesz a szükséges aláírásszám, és iktatni lehet a népszavazási kezdeményezést – közölte Kelemen Hunor. Az RMDSZ az aláírásgyűjtés során 200 ezer magyar, illetve 60 ezer román nyelvű tájékoztató anyagot használt.

Hétfő délután az RMDSZ Szilágy megyei szervezete 13.557 támogatói aláírást tartalmazó iratcsomót nyújtott be a megyei tanács titkárának, annak érdekében, hogy a népszavazást írjanak ki a régiók létrehozása érdekében. Szilágy megyében a legutóbbi választásokon mintegy 202.000 szavazó állampolgár szerepelt a választói jegyzékben, a törvény szerint ennek öt százalékának támogatói aláírása szükséges ahhoz, hogy a megyei tanács kötelezően napirendre tűzze a határozatjavaslatot, melynek értelmében helyi népszavazást ír ki, ehhez mintegy 11.000 támogatói aláírás kellett. A megye 55 magyarok által is lakott településéről gyűlt össze a szükségesnél több aláírás a mintegy két hete kezdeményezett kampány alatt. Az íveket sok román nemzetiségű személy is aláírta.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?