Nem diszkriminálta a romákat Király András államtitkár

Nem diszkriminálta a romákat Király András a Ring című lapnak adott nyilatkozatában – állapította meg szerdai ülésén az Országos Diszkriminációellenes Tanács (CNCD). Az oktatási államtitkárt több jogvédő szervezet panaszolta be a testületnél, amiért kijelentette, hogy soha nem adná gyermekét olyan iskolába, ahol jelentős arányban tanulnak roma gyerekek is.

A CNCD tagjai meghallgatták az interjú teljes hanganyagát, és megállapították, hogy Király András nyilatkozata megcsonkítva jelent meg a lapban. Arra a következtetésre jutottak, hogy a jogvédők panasza nem helytálló, az államtitkár nyilatkozatai nem tekinthetők rasszista megnyilvánulásnak.

Király András korábban a maszol.ro-nak elmondta: nyilatkozatát kiragadta a kontextusból az újságíró. „Ez egy hosszabb beszélgetés volt az újságíróval, amelyben több, a romákat pozitívan diszkrimináló intézkedésről is beszámoltam. Én a hölgynek azt mondtam: függetlenül attól, hogy romák vagy más etnikumú diákok tanulnak egy iskolában, én nem íratnám be oda a gyerekemet, ha abban a tanintézményben nincs teljesítmény” – magyarázta az államtitkár.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?