Diszkriminálta a romákat Király András államtitkár?

Bepanaszolta több jogvédő szervezet Király Andrást a Diszkriminációellenes Országos Tanácsnál (CNCD) az RMDSZ-es oktatási államtitkár szerintük diszkrimináló kijelentései miatt. A testület hétfőn tárgyalja az ügyet. A maszol.ro-hoz eljuttatott állásfoglalásukban felidézik, hogy Király András szeptember 20-án a Ring című lapnak kijelentette, soha nem adná gyermekét olyan iskolába, ahol jelentős arányban tanulnak roma gyerekek is.

„Meg kell értenünk, hogy a szülők olyan iskolákat szeretnének, ahol rend és fegyelem van, ahol tanulnak is a diákok. Én sem adnám a gyermekemet olyan, jelentős arányban roma gyerekeket is oktató iskolába, ahol fejetlenség uralkodik” – jelentette ki a lapnak az oktatási államtitkár.

A jogvédő szervezetek szerint kijelentésével Király András azonosult a romákkal szembeni előítéletekkel és indokot keresett a szegregációra, kizárólag a roma gyerekeket és a roma közösséget okolva a vegyes iskolák esetleges hiányosságaiért. „Ez a nyilatkozat közvetlen módon hátrányosan megkülönbözteti a romákat, és táplálja azt az előítéletet, miszerint a cigány gyerekek rendetlenek, lusták és nem akarnak tanulni” – fogalmaz az állásfoglalás.

A jogvédő szervezetek felszólítják az oktatási minisztériumot, hogy határolódjon el Király András kijelentéseitől. Emellett az államtitkár „példás megbüntetését” kérik, mert szerintük egy szimbolikus szankció összeegyeztethetetlen a diszkriminációellenes uniós szabályozások romániai gyakorlatba ültetésével.

Király András szerint a Ringnek adott nyilatkozatát kiragadta a kontextusból az újságíró. „Ez egy hosszabb beszélgetés volt az újságíróval, amelyben több, a romákat pozitívan diszkrimináló intézkedésről is beszámoltam. Én a hölgynek azt mondtam: függetlenül attól, hogy romák vagy más etnikumú diákok tanulnak egy iskolában, én nem íratnám be oda a gyerekemet, ha abban a tanintézményben nincs teljesítmény” – magyarázta az államtitkár a maszol.ro-nak.

Király leszögezte: neki nem a roma közösséggel van baja, hanem azokkal az iskolákkal, ahol fejetlenség és fegyelmezetlenség van. „Senkit nem lehet kényszeríteni arra, hogy ilyen iskolában tartsa a gyerekeit” – tette hozzá.

Asztalos Csabától, a CNCD elnökétől megtudtuk, hogy a panaszt hétfői ülésén tárgyalja a diszkriminációellenes tanács. Az ülésre várják Király Andrást is, aki elmondhatja majd az álláspontját a történtekről. Az államtitkár lapunkak elmondta, egyelőre nem kapott meghívott a testülettől.

 

Kimaradt?