Kitálalt a leváltott ügyész: majdnem letartóztatták Liviu Dragneát

A Liviu Dragnea ellen vizsgálódó ügyészek egyike a nyomozás korai szakaszában azt javasolta, hogy tartóztassák le a jelenlegi kormányfőhelyettest – árulta el a Kamikaze hetilapnak adott interjúban a politikus elleni vádiratot véglegesítő ügyész.

Mint ismert, Liviu Papici-ot éppen a vádirat véglegesítésének napján váltották le a korrupcióellenes ügyészség (DNA) legfontosabb részlegének éléről. A legfőbb ügyész intézkedésének politikai visszhangja is volt, annál is inkább, mert maga a miniszterelnök tulajdonképpen beismerte: azért kellett megválni tőle, mert szerinte az államfő megrendelésére indított eljárást „az amúgy ártatlan” Dragnea ellen.

Papici beszámolt arról, hogy tavaly éppen nyári szabadságát töltötte, amikor a DNA akkor főügyésze, Daniel Morar sürgősen visszahívta Bukarestbe. A Román Hírszerző Szolgálat (SRI) ugyanis arról értesítette a vádhatóságot, hogy „elképesztő mennyiségú” információ van a birtokukban az államfő leváltását célzó referendumon várható csalásokról, Morar pedig Papici-ra bízta a vizsgálódást ebben az ügyben.

Papici elmondta, eleinte hat ügyész vizsgálta a SRI információit, a szálak pedig Liviu Dragneához vezettek. Egyikük, Gheorghe Bocşan azt javasolta a DNA főügyészének, hogy tartóztassák le az akkor még csak kampányfőnök szociáldemokrata politikust. „Bocşan akkor még nagyon eltökélt volt abban, hogy felgöngyölítse az egész történetet, aztán váratlanul alábbhagyott a lelkesédése. Mondhatnám azt is, hogy elfogyott a benzinje, ám azért fogyott el, mert valaki kilyukasztotta az üzemenyagtartályt” – idézte fel a leváltott ügyész.

 

Kapcsolódók

Kimaradt?