Ennyi bort ihatunk a volánnál a KRESZ módosítása után

A Szőlészek és Borászok Munkaadói Szövetsége kiszámította azt a bormennyiséget, amelynek elfogyasztása nem számít majd törvénybe ütközőnek a módosított KRESZ életbe lépése után – közölték a hírtelevíziók.

Mint ismert, a kormány szerdai ülésén készül elfogadni a közúti forgalmat szabályozó törvényt módosító sürgősségi rendeletet. Az új jogszabály az eddiginél megengedőbb: nem büntet, ha a gépjárművezető vérének alkoholszintje nem haladja meg a 2 ezreléket.

A Szőlészek és Borászok Munkaadói Szövetsége közleményben üdvözölte a módosítást. Emlékeztetett arra, hogy Románia mellett csak további három tagállam – Magyarország, Csehország és Szlovákia – hirdetett zéró toleranciát az Európai Unióban ezen a téren.

Emellett a szövetség táblázatban tüntette fel, mekkora mennyiségű bort fogyaszthat testsúlyának és az ital szesztartalmának függvényében a gépjárművezető, hogy vérének alkoholszintje ne haladja meg a 2 ezreléket. E szerint egy 70 kilós testsúlyú személy vérének alkoholszintje másfél deci 11 százalékos szesztartalmú bor elfogyasztása után 19 ezrelékes lesz.

 

Kapcsolódók

Kimaradt?