Új KRESZ: egy sör után is autóba lehet ülni

Enyhíteni készül a kormány a közlekedésrendészeti szabályzaton (KRESZ). A legfrissebb módosítás szerint nem számít majd kihágásnak, ha a gépkocsivezető egy sör vagy egy pohár bor elfogyasztása után ül volánhoz – közölte hétfőn a miniszterelnök.

A kormány szerdai ülésén készül elfogadni – immár második nekifutásra – a KRESZ-t módosító sürgősségi rendeletet, amelynek tervezete többször változott az elmúlt hetekben. Korábban a belügyminiszter még brutális szigorítést ígért, ám a legfrissebb változat már nem bünteti a gépkocsivezetőt a vérben kimutatott 2 ezrelék alkoholszint alatt. A 2 és 5 ezrelék közötti alkoholszint már kihágásnak minősül és ideiglenesen elveszik a jogosítványt, 5 ezrelék alkoholszint fölött mért érték pedig bűncselekménynek számít, az a sofőr pedig, aki halálos balesetet okoz ittasan, végleg elveszíti a jogosítványát.

Victor Ponta miniszterelnök szerint lehetőséget kell teremteni azok számára, akik egy esküvőn megisznak egy pohár bort vagy egy sört, hogy autón folytathassák az útjukat, viszont határozottabb fellépésre van szükség a kormányhoz ülő "nagyivókkal" szemben.

A módosított KRESZ szerint 30 nap áll a kihágásért büntetett járművezető rendelkezésére, hogy kifizesse a bírságot. Ha ezt elmulasztja, akkor a 31. naptól kezdve felfüggesztik a jogosítványát mindaddig, amíg törleszti adósságát. A befizetésekre vonatkozó adatok ellenőrzése érdekében létrehoznak egy egységes számlaszámot, ahová az összes bírság érkezik. A rendőrség addig nem függesztheti fel a jogosítványt, amíg le nem ellenőrzi, hogy a járművezetők befizették-e az adósságot.

 

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?