Elhalasztotta a kormány a KRESZ módosítását

Nem fogadta el szerdai ülésén a kormány a KRESZ módosításait, annak ellenére, hogy az ülés napirendi pontjai között szerepelt – értesült a Mediafax. Kormányzati források szerint a vonatkozó sürgősségi rendeletet egy hét múlva fogadja el a Ponta-kabinet, addig a tervezet még változhat.

A belügyminisztérium honlapján közvitára bocsátott jogszabály az eredetileg tervezettnél enyhébben bünteti a közlekedési kihágásokat. E szerint a legnagyobb kiszabható bírság 9600 lej, a gépkocsivezetői jogosítvány pedig legtöbb két évre függeszthető fel.

A KRESZ várható módosításairól Radu Stroe belügyminiszter a szerdai kormányülésen is beszélt. Tájékoztatása szerint akkor vonhatják vissza két évre a gépkocsivezető jogosítványát, ha ittasan balesetet okoz, 60 km/h-val meghaladja a megengedett sebességet, az előírásokat megszegve hajt át a vasúti átjárón, a forgalommal szemben közlekedik, vagy pedig jogosítvány nélkül vezet.

A belügyminisztérium korábbi tervezete 16 000 lejes maximális bírságot írt elő, és a gépkocsivezetői jogosítvány felfüggesztésének maximális időtartamát pedig öt évben szabta meg. Az enyhítések elsősorban a fuvarozók tiltakozásának köszönhetők. A brutális büntetésekkel emellett több kormánypárti politikus sem értett egyet.

A korábbi tervezet szerint automatikusan a jogosítvány kétéves felfüggesztése járt azért, ha a gépkocsivezető áthajtott a piroson. A szerdán elfogadott változat szerint már a kihágás következményeitől teszi függővé a büntetést. A legenyhébb szankció ez esetben 8 büntetőpont és a jogosítvány 60 napos felfüggesztése.

A módosított KRESZ szerint 51 és 200 közötti büntetőpontot, illetve a jogosítvány egy éves felfüggesztését írja elő szankcióként, ha a gépkocsivezető csupán anyagi kárral járó balesetet okoz a következő okokból: a figyelmeztető piros jelzés vagy a leeresztett sorompó ellenére is áthajt a vasúti átjárón, a forgalommal szemben vezet az autópályán, 60 km/h-val meghaladja a megengedett sebességet, vagy ittasan vezet.

 

Kapcsolódók

Kimaradt?