Traian Băsescu felülvizsgálná a kormányfővel kötött egyezséget

Tárgyalásokat kezdeményez keddtől az államfő a miniszterelnökkel arról, hogy érdemes-e érvényben tartani kettejük tavalyi „politikai társbérleti” megállapodását, amely bizonyos elvek kölcsönös tiszteletben tartásáról szól.

Erről Traian Băsescu hétfő esti sajtónyilatkozatában beszélt. Leszögezte: Victor Ponta „alaposan” megszegte az utóbbi időben ennek az egyezségnek a külpolitika irányítására, az igazságszolgáltatás függetlenségének megőrzésére és a jogállam védelmére vonatkozó előírásait.

Az államfő emlékeztetett arra, hogy a tavalyi megállapodásukban foglaltak nagy részét Románia a brüsszeli együttműködési és ellenőrzési mechanizmus keretében is vállalta. Mint mondta, ezért is vonakodott korábbi fenyegetőzései ellenére felrúgni ezt az egyezséget.

Traian Băsescu hétfő este rendkívül keményen bírálta a csődtörvény kormány általi módosítását. Szerinte a jogszabály diszkriminálja az audiovizuális médiát, korlátozza a sajtószabadságot. „Victor Ponta kormányfő elődjénél, Adrian Năstasénál sokkal cinikusabban és brutálisabban akarja ellenőrzése alatt tartani a sajtót” – jelentette ki. Szerinte az ombudsmannak meg kellene támadnia az alkotmánybíróságon a törvény módosításait, csakhogy szerinte a nép ügyvédje a kormány elkötelezettje.

Kapcsolódók

Kimaradt?