Felmérés: rossz irányba halad Románia

Románia rossz irányba halad, a legfőbb gondok a munkahelyek és az anyagi helyzet jelenti – vélekedik a lakosság többsége az Avangarde frissen bemutatott közvélemény-kutatása szerint.  

A felmérés eredményei azt mutatják, hogy a lakosság 67 százaléka szerint Románia rossz irányba halad. A megkérdezetteknek mindössze 17 százaléka véli azt, hogy az ország megfelelő irányba halad, 16 százalék pedig nem tudja megítélni.

A megkérdezettek a munkahelyeket tartják a legsúlyosabb problémának (21 százalék), e mellett gondot jelent az alacsony kereset (17 százalék), a korrupció (14 százalék), valamint az elavult egészségügyi rendszer (8 százalék) és a kóbor kutyák (6 százalék). Ezek mellett a megkérdezettek öt százaléka a politikai osztályt nevezte meg súlyos gondnak, 4 százalékuk pedig a verespataki bányakitermelést.

Ha vasárnap lennének a választások a Szociáldemokrata Pártra (PSD) a megkérdezettek 38 százaléka szavazna, a Nemzeti Liberális Pártra (PNL) 22, a Dan Diaconescu Néppártra 7 (DDPP), az RMDSZ-re pedig 5 százalékuk voksolna. Öt százalékot kapna a Népi Mozgalom, 2,4-et a D.A. Szövetség, 2,2 százalékot a Nagy-Románia Párt.

A megkérdezettek 67 százaléka úgy véli, a PSD-nek és a PNL-nek külön kellene indulnia a EP-választásokon, 33 százalékuk pedig a közös lista mellett foglalt állást. A felmérést szeptember 8. és 15. között végezték, 1500 személy megkérdezésével.

Kimaradt?