Nyilvánosságra hozzák a Verespatakhoz kapcsolódó dokumentumokat

Nyilvánosságra hozza a kormány a verespataki bányanyitással kapcsolatos, az elmúlt 14 év alatt született dokumentumokat – közölte Victor Ponta. A miniszterelnök szerint ezt a napokban Dan Șova, nagyberuházásokért és külföldi befektetésekért felelős tárca nélküli miniszter fogja bemutatni.

A kormányfő a verespataki bányaterv folyamatos elodázása miatt követelhető kártérítésről azt mondta: ennek összegét a romániai beruházó anyavállalata, a kanadai Gabriel Resources számolja ki, ha valóban kártérítési pert szándékozik indítani Románia ellen.

Ponta azt is elmondta, hogy a vállalkozás az eddigi hivatalos levelezéseiben már több alkalommal is kétmilliárd dolláros kártérítési összeget emlegetett, ez az eddigi befektetések költségeit és egyéb veszteségeket foglalja magába.

A miniszterelnök úgy vélte: a kártérítési per elkerülhetetlen. „A végső összeget ők számolják ki, én azt szeretném, ha Romániának semmit nem fizetne” – mondta a kormányfő, hozzátéve: a kétmilliárd dolláros összeg semmiképp nem fogadható el, de erről szükség esetén a bíróság dönt majd.

Victor Ponta hétfőn jelentette be, hogy a bukaresti törvényhozói testület sürgősségi eljárásban elvetni készül a kormány tervezetét a verespataki befektetésről. Ekkor a torontói tőzsdén jegyzett Gabriel Resources részvényeinek értéke folyamatosan csökken, hétfőn 54 százalékos eséssel zárta a napot, kedden ismét 22 százalékot csökkent a részvények értéke.

A Roșia Montana Gold Corporation (RMGC) főrészvényese már hétfőn közleményben tudatta: pert fontolgat a román állam ellen, ha a parlament elutasítja a beruházással kapcsolatos törvényt. A kanadaiak szerint elutasítás esetén a román állam a befektetésekkel kapcsolatos nemzetközi egyezmények sorozatos megszegésével vádolható. A Gabriel Resources közleményében emlékeztet arra, hogy a kormány augusztus 27-én elfogadta a vonatkozó tervezetet, és „a lakosság többsége támogatja a beruházást”.

Kapcsolódók

Kimaradt?