Háromszék üzeni: ma Verespatak, holnap Réty

Több mint százan tüntettek Sepsiszentgyörgy központjában vasárnap délután a verespataki bány megnyitása és a rétyi faipari beruházás ellen. Az Erzsébet parkban összegyűlt tiltakozók „Ma Verespatak, holnap Réty” táblákkal hívták fel a figyelmet a két tervezett beruházás veszélyeire.

A megmozdulást kezdeményező Indigó csoport tagjai kifejtették, a tüntetéssel szolidaritást vállaltak a más hazai városokban megszervezett tüntetésekkel, de emellett fel szerették volna hívni a közvélemény figyelmét a rétyi fafeldolgozó ügyére is. A megmozduláshoz csatlakozott a pulzArt fesztivál több résztvevője is, például Bordás Attila és Gothárd Veronika kortárs táncműhelyének tagjai egy koreográfiáját mutattak be.

A civilek amiatt elégedetlenek, hogy a Kovászna Megyei Környezetvédelmi Hivatal a napokban jóváhagyta a Holzindustrie Schweighofer óriás fűrésztelepének környezetvédelmi tanulmányát. Felhívták a figyelmet, hogy a cég ennek birtokában még nem kezdheti el az építkezést, de elkezdheti a 70 hektáros terület ipari területté nyilvánítását és kivonását a mezőgazdasági forgalomból é. Ez a jóváhagyás azonban megfellebbezhető.

A rétyi beruházást ellenző Indigó csoport azt kifogásolja, hogy a környezetvédelmi hivatal asztal alá söpörte a civilek ellenérveit, ezek között azt, hogy a gyár évi 800 ezer köbméteres faigénye felemésztené Kovászna és Hargita megye teljes fenyőfa mennyiségét. A Schweighofer pedig nem vállal felelősséget a fakitermelésért, és az esetleges erdőirtásokért.

 A jóváhagyott környezetvédelmi tanulmány szerint a megnövekedő teherautós forgalom nem befolyásolja a környéken élők életét, és nem tesz kárt a környezetben, holott a civilek szerint évente 3650 megrakott kamion halad majd át a falvakon, a Rétyi Nyír természetvédelmi terület közelében. A civilek szerint az óriás fűrésztelep létesítése miatt nyersanyag nélkül maradhatnak a kisvállalkozók, ami több száz munkahely megszűnéséhez vezethet, de nem látják tisztázottnak a gyár vízellátásának kérdését, és azt, hogy az mennyire károsítja a környezetét.

A Környezetvédelmi Hivatal azzal söpörte le a civilek ellenérveit, hogy a Schweighofer csak fafeldolgozással foglalkozik, tehát az erdő kitermeléséért, illetve a szállítmányozásért nem vonható felelősségre.

Mint arról beszámoltunk a Holzindustrie Schweighofer 150 millió eurós beruházással valósítaná meg rétyi gyárát, ahol tervei szerint 650 alkalmazottal évi 800 ezer köbméter fát dolgozna fel. Az engedélyezési folyamat elkezdődött, a cég többek között, régészeti tehermentesítést kellett végezzen, de mint arról beszámoltunk, ennek leple alatt az építkezés előkészítése is zajlott, ezért az Építkezési Felügyelőség megbírságolta és elrendelte ennek a fajta munkálatnak a leállítását.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?