Megmenekültek a természetvédelmi területek?

Sikerült a zöld szervezeteknek elérniük, hogy a környezetvédelmi minisztériummal közösen dolgozzanak ki egy törvénytervezetet a természetvédelmi területek státuszát illetően, miután a tárca előzetes egyeztetés nélkül próbálta átvinni az erre vonatkozó 57/2007-es rendelet módosító javaslatait. Ezt a National Geographic romániai weboldala közölte hétfőn.

A lap szerint a természetvédelmi területek védettségét veszélyeztető módosító javaslatait a tárca egyelőre nem erőlteti. A zöldekkel tartott hétfői egyeztetéseken szóbeli ígéretet tett Rovana Plumb környezetvédelmi miniszter a természetvédőknek, hogy lemond az augusztus közepén megfogalmazott javaslatokról.

A zöld szervezeteket képviselő bizottságnak öt tagja lesz, őket legkésőbb szerdáig nevezik ki. A hétfői egyeztetés során a felek azt is eldöntötték, nem sürgősségi kormányrendelettel módosítják a szóban forgó törvényt, hanem új törvénytervezetet dolgoznak ki.

Csibi Magor, a romániai Természetvédelmi Világalap (WWF) vezetője a sajtónak elmondta, a tárgyalások végére sikerült eljutni arra a kiindulópontra, ahol a valós tárgyalások kezdődnek egy hatékony természetvédő törvény megalapozásánál. A természetvédők bizottságában a civil szervezetek, a természetvédelmi területek gondnokságai és a nemzeti parkok vezetőségei is képviseltetik magukat.

Ovidiu Bufnilă, a Román Ornitológiai Társaság képviselője óvatosságra intett. Mint mondta, hiába alkotnak jó törvényt, ha a parlament szétkaszabolja a jogszabályt.

A Mentsétek meg a Dunát és a Deltát szervezet elnöke, Liviu Mihaiu előrelépésnek tekinti a hétfői tanácskozást, és bízik abban, hogy a jövőben elkészülő törvénytervezet olyan hiányokat pótol majd, amelyek eredményeként a most vitatott módosító javaslatok is megszülethettek. Mint elmondta, a mai felállásban számos természetvédelmi terület nem rendelkezik semmiféle stratégiával, vagy szakmai-tudományos csoport nélkül folytatja tevékenységét, továbbá sok gondnok nem veszi komolyan a feladatait.

A hétfői találkozóra az után került sor, hogy a minisztérium augusztus közepén módosító javaslatokat tett a természetvédelmi területekre vonatkozó jogszabályra anélkül, hogy egyeztetett volna a zöld szervezetekkel. Ezek a javaslatok gyakorlatilag megvonják a természetvédelmi területektől a védettséget.

A módosításokat tíz napos közvitára bocsátották, ám a tárca nem tartotta be a határidőt, két nappal korábban terjesztette a kormány elé a módosításokat múlt szerdán. Mivel a civil szervezetek tiltakoztak és a sajtó is felfedte az 57/2007-es rendelet módosításai körül kialakult sorozatos turpisságot, Victor Ponta kormányfő arra utasította Rovana Plumbot, hogy vonja vissza a módosító javaslatokat mindaddig, amíg nem egyeztetnek a zöld szervezetekkel.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?