Atomerőmű is épülhet természetvédelmi területen

Úgy módosítaná a környezetvédelmi minisztérium a természetvédelmi területekről szóló 2007/57-es sürgősségi kormányrendeletet, hogy éppen e területek védettségét szüntetné meg – figyelmeztetnek a zöld szervezetek. Bár a tervezet közvitája még nem zárult le, a kormány napirendi pontjai közé sorolta keddi ülésére a módosító javaslat megtárgyalását.  

Jelenlegi formájában a jogszabály bármilyen természetvédelmi területre kiterjedő építkezést, beruházást vagy fejlesztést a parkigazgatóság vagy az általa megjelölt tudományos tanács engedélyéhez köti. A minisztérium ezt a kötelezettséget törölné a sürgősségi rendeletből.

Egy másik módosítás szerint ha egy terület – bármilyen okból – már nem felel meg a természetvédelmi előírásoknak, elveszíti védettségét, és kikerül az ország természetvédelmi területeinek nyilvántartásából. Értelemszerűen ezek után bármiféle tevékenységet lehet majd folytatni ezeken a területeken.

A két módosítás összefügg, mert ha feloldják a természetvédelmi szakemberek jóváhagyásának kötelezettségét, az adott területen elkezdett gazdasági tevékenység megszorítások és szabályozások hiányában károsíthatja az élővilágot, így a teljes terület elveszítheti védettségét.

A környezetvédő szervezetek szerint a két módosítás oda vezet, hogy rövid időn belül Románia elveszíti a természetvédelmi területeinek egy részét, a környezetvédelem pedig még kevesebb törvényes eszközt tudhat magáénak. Jelenleg Románia összterületének 27 százaléka valamilyen természetvédelmi területhez tartozik, nemzeti parkok, természeti parkok és Natura 2000-es területek formájában.

A jogszabály-módosítás tervezetét tíznapos közvitára bocsátották a minisztérium honlapján, ennek határideje szerdán, augusztus 28-án lejár. A tervezetről eddig százan foglaltak állás a honlapon, nyolcvan vélemény egyhangúlag a Természetvédelmi Világalap (WWF) romániai szervezetének tiltakozó válaszlevele mellett áll ki.

„A nyolcvan vélemény soknak számít ahhoz képest, hogy Romániában a közvitára bocsátott tervezetek általában vélemény nélkül maradnak” – mondta el a maszol.ro-nak Csibi Magor, a WWF Románia vezetője. Szerinte ha érvénybe lépnek a környezetvédelmi minisztérium módosító javaslatai, megszűnne a természet védettsége Romániában. Ugyanakkor megdöbbentőnek nevezte, hogy éppen a környezetet védeni hivatott minisztérium állt elő illyen módosító javaslatokkal.

Furcsállja azt is, hogy a kiemelten fontos tervezetet augusztus derekán bocsátottak közvitára. A minisztérium feltette a honlapjára a módosító javaslatokat, ám Csibi szerint ha a honlapot nem követnék rendszeresen a természetvédők, talán át is mehetett volna a tervezet bármiféle vita nélkül. "Ez vélhetően arra utal, hogy át akarták vinni a tervezetet, és megpróbálták olyankorra időzíteni a közvitát, amikor a legkisebb az esélye, hogy az érdekeltek észrevegyék" – magyarázta.

Csibi gazdasági és politikai érdekeket sejt a javaslatok mögött. Szerinte ugyanis az elmúlt néhány hónap igazolja, hogy az infrastrukturális fejlesztések és gazdasági beruházások útjában nagy akadályt jelentett a természetvédelmi területek igazgatóságának szakvéleményezését kötelezővé tevő sürgősségi rendelet.

A minisztérium honlapja szerint a tárca a módosítások megfogalmazásakor egyeztetett nemzeti parkok gondokságaival és a civil szervezetekkel. Csibi szerint ez nem igaz. „Velünk senki semmilyen szinten nem konzultált, és tudomásunk szerint a többi civil szervezettel sem, akikkel kapcsolatban állunk” – fogalmazott.

Csibi ezért úgy véli: ebben az ügyben politikai döntés lesz, és kiderül majd, mi a fontosabb Romániának: a még érintetlen természet védelme, vagy szabad lesz az út bárhol az országban a gazdasági befektetéseknek. „Ezek a befektetések kellenek is az országnak, de akkor lenne jó, ha a természet védelmével, tiszteletével valósulnának meg a beruházások” – fejtette ki a szakember. Ilyen beruházások például a magashegyi utak, amelyekből mostanában egyre több épül: többek között a Retyezát kellős közepén áthaladó 66A út, illetve a Transzbucsecs. "Az ilyen befektetéseket egyelőre meg lehetne állítani bírósági úton, ám ha a tervezet átmegy, akkor nem lehet leállítani" – magyarázta Csibi.

Az érintett természetvédelmi területek gondokságai egyelőre abban bíznak, hogy a közvitára bocsátott tervezetről a minisztérium konzultál velük, és sikerül kiegyezni egy méltányos megoldásban. Közben pedig azt is vizsgálják, lehet-e az Európai Unióhoz fordulni abban az esetben, ha minden ellenvélemény ellenére is átmegy a tervezet. "Viszont az Unió egyelőre csak a Natura 2000-es területekre figyel, márpedig Romániában nagyon sok környezetvédelmi terület van ezeken kívül is" – tudtuk meg Csibi Magortól. 

Akinek véleménye van a módosításokról, elküldheti augusztus 28-áig a környezetvédelmi minisztériumnak telefonon (021/316 02 87) vagy e-mailben a anca.craciunas@mmediu.ro vagy srp@mmediu.ro címek egyikére. A természetvédők kérése, hogy nekik is juttassák el a vélemény másolatát az office@natura2000.ro címre. Támpontnak lehet használni a WWF véleményét is, ám nem érdemes átvenni a teljes szöveget, mert, mint megtudtuk, érkeztek jelzések a minisztérium részéről, hogy túl sokan vették át szó szerint a teljes szöveget, ami sajnos így nem minősül külön véleménynek, csak számszerűen növeli az ellenkezők táborát.

Csibi tájékoztatása szerint a legtöbb hazai zöld szervezet – köztük a WWF Románia és a Birdlife Románia – már megfogalmazta tiltakozását a módosításokkal kapcsolatosan.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?