Verespatak: ismét tüntettek Bukarest központjában

Hétfő este ismét tüntettek Bukarest központjában a verespataki ciántechnológiás bányaprojekt és a kormány ezzel kapcsolatos törvénytervezete ellen.

A mintegy ezer tüntető "Megálljt a kapitalizmusnak", "Ne csináljatok ketchupot Verespatakból", "Tiszta vizet, nem ciánt" feliratú táblákat emeltek a magasba és mind a kormányzó Szociálliberális Szövetség (USL), mind az ellenzékben lévő, 2012-ig kormányzó Demokrata Liberális Párt (PDL) ellenes jelszavakat skandáltak: "Le Băsescuval", "Le Pontával", "PDL-USL ugyanaz a szemétség" - kiabálták a tüntetők.

A bukaresti csendőrség szóvivője szerint a hétfői tüntetést nem jelentették be. A demonstrálókat mintegy száz csendőr próbálta a járdán tartani, de este tíz óra körül a demonstrálók egy több száz fős, többnyire fiatalokból álló csoportja - a vasárnapi akcióhoz hasonlóan - ismét leült az úttestre megbénítva a járműforgalmat a Bukaresti Tudományegyetem előtt.

Vasárnap a zöld szervezetek több romániai és külföldi nagyvárosban rendeztek összehangolt, egyidejű demonstrációt.

A budapesti Külügyminisztérium és a Vidékfejlesztési Minisztérium hétfőn közös közleményben jelezte: a magyar kormány elvárja a vonatkozó európai szabályok betartását, valamint a tervezett verespataki aranybányászat által veszélyeztetett környezeti és kulturális értékek tiszteletben tartását.

Kapcsolódók

Kimaradt?