Pótérettségi: megkongatta a vészharangot a szakszervezet

Közleményben szólította fel a kormányt azonnali intézkedésre a Szabad Tanügyi Szakszervezetek Szövetsége (FSLI) hétfőn a pótérettségi drámaian rossz eredményei miatt.

Javasolják, hogy a tárca gondolja újra a teljes tantervet és a tanulók ismereteinek a mérését is. Szeretnék, hogy ne a lexikális ismeretre összpontosítson a romániai tanügyi rendszer, hanem a képzésre, a megmérettetéseken pedig ne kérjék számon a tanulóktól a bemagolt tananyagot, hanem azt vizsgálják, hogy mennyire képesek a tanulók gyakorlatban is alkalmazni az elsajátított elméleti tudást. Továbbá követelik a tanügyi rendszer politikamentesítését: a tanintézetek vezetőit a munkaközösség válassza meg, és ne a politikai pártok nevezzék ki.

A középiskolába való felvételi rendszer visszavezetését is követeli a FSLI hétfői közleménye, valamint egy olyan bérezési rendszer bevezetését, amely motiválja a tanárok pályán maradását. Végezetül a közlemény aláírói figyelmeztetnek, hogy mivel a tanügyi törvény szavatolja a bruttó hazai termék (GDP) 6 százalékát a tanügynek, illetve 1 százalékot a kutatásra, ezt a kormány tartsa be 2014-től.

A FSLI közleménye hangsúlyozza, nem lehet tovább halogatni a romániai közoktatás problémáját, ugyanis ez egy elavult oktatási politikára alapszik, amely nem követi a gazdasági valóságot. Véleményük szerint a diákok azért nem tanulnak, mert nagyon sok információt egyáltalán nem használnak az életben, és mivel nem kapnak gyakorlati képzést, a munkaerőpiacon sem tudnak elhelyezkedni. Az elbukott érettségizők nagy része munkanélküli segélyre szorul, mivel a szakmai képzések keretében tanultak nem elégségesek az elhelyezkedéshez.

Mint ismeretes, idén az érettségi átmenési aránya nyáron 56,4 százalékos volt, 2012-ben kevesebb volt, csupán 44,26 százalékos. Az idei pótérettségi eredmények óvások előtt 20,36 százalékos sikerességet mutattak, ez a tavalyinál 5,13 ponttal kevesebb.

Keresztély Irma Kovászna megyei főtanfelügyelő korábban kifejtette: az idei érettségi eredmények nem azért javultak, mert a végzősök többet tanultak volna, hanem egyrészt mert már az iskolákban „megszűrték” a felkészületleneket, akik megbuktak különböző tantárgyakból, illetve sok diák nem is jelentkezett az érettségin, mert nem érezte felkészültnek magát. Másrészt idén egyes tantárgyakból, például matematikából, differenciált tételeket adtak az elméleti, a szakiskolák és a művészeti szakok végzőseinek.

Kapcsolódók

Kimaradt?