Alkotmánybírósági ülés „az utca nyomása" alatt

Összeült kedden az alkotmánybíróság megvitatni az államfő leváltásáról szóló július 29-i referendum érvényességét. A döntés tétje Traian Băsescu visszatérése az elnöki hivatalba.

A kilencfős testület az egyik bíró, Ion Predescu hiányában kezdte meg ülését, a Szociáldemokrata Párt (PSD) volt szenátora negyed órás késéssel csatlakozott kollégáihoz.

Az ülés előtt az alkotmánybíróság egyik tagja, Tudorel Toader újságírói kérdésre válaszolva elképzelhetőnek nevezte, hogy a testület elhalasztja a döntést a referendum ügyében. Ezzel szemben Puskás Bálint bíró szerint kedden mindenképpen döntenek.

Az alkotmánybíróság székhelye (a parlament egyik szárnya) előtt reggeltől több tucat nyugalmazott katonatiszt és nyugdíjas tüntet. Azt követelik, hogy a bírák nyilvánítsák érvényesnek a referendumot. Az akciót Mircea Dogaru ezredes vezette Nyugalmazott Katonák Szakszervezete kezdeményezte. image-2012-08-21-13063732-41-protest-ccr

Korábban ez a szervezet országos tiltakozó akciót helyezett kilátásba, ha Traian Băsescu visszatér hivatalába. Azt is követeli a korménypártoktól, hogy szüntesse meg az alkotmánybíróságot és a korrupcióellenes ügyészséget.

A júliusi népszavazáson 8.459.053-an adták le voksukat, és elsöprő többségük Traian Băsescu menesztésére szavazott. A részvétel azonban csak 46 százalékos volt; a választói névjegyzékben 18.292.464 személy szerepel.

Hétfőn a kormány átiratot küldött az alkotmánybíróságnak, amely szerint apolgármestereknek 34 654 személyt kell kitörölniük az államfő leváltásáról szóló referendum napján használt állandó választói névjegyzékből. Bár a bírói testület ezt nem kérte, a kormány átküldte a külföldön tartózkodó, illetve a lejárt személyi igazolvánnyal rendelkező román állampolgárok számát is, amely összesen meghaladja a 3,5 milliót.

A Szociál-Liberális Szövetség (USL) politikusai többször hangsúlyozták, e két kategóriába tartozó személyeknek nem volt keresnivalójuk az állandó választói névjegyzékben, amely alapján a referendum érvényességéhez szükséges kvórum teljesítését számolják.

 

 

Kimaradt?