Összefogtak a kolozsvári magyar nők is

Hasznos javaslatokkal, egyhangú választásokkal zajlott le az RMDSZ Kolozs megyei Nők Szervezetének alakuló ülése péntek délután, a polgármesteri hivatalban. Több tucat, a megye minden szegletéből érkező résztvevő vett részt a találkozón, ahol a szervezet megalapításáról, vezetőségéről, célkitűzéseiről döntöttek.

Első körben Máté András Levente, az RMDSZ Kolozs megyei elnöke szólt a jelenlévőköz, arra bíztatva őket, aktívan vegyenek részt a politikában, mert helyük van benne, ahogy a civil szervezetekben, egyházaknál dolgozó nőknek is. Horváth Anna alpolgármester a „minden sikeres férfi mögött egy erős, határozott nő áll” idézetet parafrazálva úgy fogalmazott: minden, közéletben sikeres nő mögött erős, határozott csapat áll, ez a csapat pedig a most szerveződő szervezet lesz. Értékeltetni kell a társadalomban a női munkát, hangsúlyt kell fektetni a közösségszervezésre, a nők helyzetének javítására – mondta el a Hegedűs Csilla főtitkár-helyettes, hangsúlyozva, hogy ifjúsági, szociális problémák tekintetében a nőkre érdemesebb bízni a megoldást, hiszen ők nagyobb empátiával rendelkeznek.

Az ülés következő perceiben személyi kérdésekről született döntés, így a Kolozs megyei Nők Szervezete elnökének a Horváth Anna javasolta Oláh Emesét választották meg. A városi tanács RMDSZ-es képviselője elmondta, 2007 óta ügyvéd, ezzel párhuzamosan pedig egyetemista kora óta a szövetségben dolgozik. Szeretné, ha a szervezet nem csak politikai események szervezésében jeleskedne, hanem nagy hangsúlyt fektetne a társadalmi kérdésekre. Az ügyvezető elnök Márton Orsolya lett, aki kilenc éves civil szervezeti tapasztalattal bír.

A továbbiakban számos javaslat hangzott el a jelenlévők részéről, akik az apró-cseprő, háztáji megoldásoktól a nagyobb ívű kérdésekig több témát érintettek. Elhangzott, különféle képzésekre volna szükség, akár számítógépes tanfolyamokra, de akár idegen nyelvek – akár a román – elsajátítására, hogy a szebbik nem tagjai közéleti szerepet vállalhassanak. Felmérések szerint ugyanis igény volna erre, a nők azonban gyakran képzetlenségük, bátorságuk hiánya miatt húzódnak meg a háttérben.

Javasolták azt is, hogy egyféle „ki-kicsodát” állítsanak össze, ahol az idősebb asszonyok tapasztalatát, tudását közzé tehetik, hogy ne hagyják magára az idősebb korosztály. Péter Tünde főtanfelügyelő-helyettes elmondta, szükség volna olyan emberekre, akik a külvárosi magyar gyerekeket elkísérik a központi iskolákba, mert ennek hiánya miatt osztályokat építenek le az évek során.

A számos megyében megalakult szervezet országos küldöttgyűlését szeptember 28-án, Kolozsváron tartják majd.

Kapcsolódók

Kimaradt?