Közös ünneplésre szólít az RMDSZ a Vásárhelyi Forgatagon

A polgármesteri hadüzenet ellenére is arra hívják Marosvásárhely magyar lakosságát az RMDSZ városi szervezete és önkormányzati képviselői, hogy vegyenek részt a Vásárhelyi Forgatag rendezvényein minél nagyobb számban, és örüljenek az együttlétnek, ne hagyják magukat eltántorítani az olyan zavaros, „zakuszka-szerű” rendezvények által, mint a hétvégén sorra kerülő Împreună – Együtt, rosszemlékű nevet viselő esemény.

Jó hír - hangzott el a szerdai sajtótájékoztatón -, hogy az ellenrendezvényre meghívott Edda Művek, a marosvásárhelyi Autostop MS, illetve a csíkmadarasi néptáncegyüttes is visszamondta a fellépését.

Brassai Zsombor arra hegyezte ki mondanivalóját, hogy bár tisztázni próbálta a polgármesterrel az igazi multikulturalitás és a szegregáció közötti különbséget, Florea még mindig nem érti ezt. „A multikulturalitás azt jelenti, hogy egymás mellett élnek a különböző kultúrák. De a polgármester a beolvasztásra, az asszimilációra törekszik” – mondta az RMDSZ Maros megyei elnöke.

Karácsony Erdei Etel RMDSZ-es önkormányzati tanácsos arról számolt be az újságíróknak, hogy a tanács jóváhagyott egy 500 ezer lej értékű támogatást a Forgatag számára, ebbe valamennyi tanácsos beleegyezett, politikai hovatartozás nélkül. Nyolc hónapja tartanak az egyeztetések, megbeszélések a Forgatag rendezvényeivel, helyszíneivel kapcsolatosan, eddig nem volt ellenvetése senkinek, ezért is érte meglepetésként a szervezőket Dorin Florea viszonyulása. Erről a nyolc hónapról Peti András alpolgármester is beszámolt.

Kérdések merültek fel az Împreună – Együtt rendezvénnyel kapcsolatban – mondta a tanácsos. Elsősorban az, hogy ki és mikor engedélyezte annak megszervezését, mikor hagyták azt jóvá? Honnan van rá anyagi háttér? Minderre köteles a polgármester választ adni, hiszen ő egyedül nem dönthet ilyen ügyben.

Kikeli Pál tanácsos úgy fogalmazott, hogy a Vásárhelyi Forgatag a marosvásárhelyi magyar lakosság kérésére jött létre, tehát remélhetőleg szép számban is lesznek jelen a magyarok a rendezvényeken.

Soós Zoltán fesztiváligazgató szerint a polgármester nem tudja elfogadni azt, hogy ez a rendezvénysorozat felülírja az ő népszerűségét. „Nem provokálni kellene a lakosságot, hanem támogatni” – mondta.

A rendezvénysorozat ünnepi megnyitójára szerda este kerül sor a Kultúrpalota nagytermében. A belépés ingyenes, a szervezők mindenkit szeretettel várnak.

Kapcsolódók

Kimaradt?