Hírtelevíziók: a kormány eltüntetett hárommillió szavazót

Több mint hárommillió személynek nem lett volna mit keresnie az úgynevezett állandó választói névjegyzékben az államfő leváltásáról szó referendum után – közölte hétfőn a Realitatea TV kormányzati forrásokra hivatkozva.

Victor Ponta miniszterelnök hétfőn délelőtt kijelentette: a nap folyamán küldik át az alkotmánybíróságnak az állandó választói névjegyzék frissített adatait. Hangsúlyozta, ezek az adatok dokumentumokra alapulnak, nem a kormányzó pártszövetség kitalációi. „Mi ezeket az adatokat átküldjük a bíráknak, akik eldöntik, hogy figyelembe veszik-e vagy sem" – mondta a kormányfő.

Korábban Radu Stroe közigazgatásért felelős tárca nélküli miniszter jelezte: a névjegyzék az aktualizálás során olyan módosításokat szenvedett, amelyek befolyásolják az alkotmánybíróság döntését az referendum érvényességével kapcsolatban.

A július 29-i referendumon 18,3 millió személy szerepelt az állandó választói névjegyzékben. A Központi Választási Iroda adatai szerint 8.459.053 személy, azaz a választók 46,24 százaléka adta le a szavazatát. Ha az alkotmánybíróság ezt az adatot veszi figyelembe, a referendumot érvényteleníti, a felfüggesztett államfő pedig visszatérhet hivatalába.

A Realitatea TV azonban úgy tudja, hogy a kormány által a polgármesteri hivatalok jelentései alapján összeállított, frissített állandó választói névjegyzékben már csak 15,5 millió személy szerepel. Ha az alkotmánybírák ezt az adatot veszik alapul, akkor a népszavazás érvényes volt, Traian Băsescut leváltották.

A kormánynak úgy sikerült ennyire megrostálnia a névjegyzéket, hogy a polgármestereknek küldött memorandumban közölte: a listáról többek között töröljék az elhalálozott, a szavazati joguktól bírósági úton megfosztott, a külföldön élő, illetve a lejárt személyi igazolványú személyeket.

Stanomir: a kormány rosszul számol

Az alkotmánybíróság az augusztus 14-i ülése után kiadott közleményében pontosította: az állandó választói névjegyzékben szerepelnie kell valamennyi, a referendum napjáig 18. évét betöltött, szavazásra jogosult állampolgárnak.

Ioan Stanomir alkotmányjogász a HotNewsnak elmondta: a választói névjegyzékből sem a külföldön élőket, sem a lejárt személyi igazolvánnyal rendelkezőket nem szabad törölni, mert mindkét kategóriához tartozó személyeknek szavazati joguk volt a referendumon.

„Más a helyzet a helyhatósági választások, más a parlamenti választások és teljesen más az elnök leválasztásáról szóló népszavazás esetében. Ha az alkotmánybírák komolyan veszik a saját közleményüket, akkor nem veszik figyelembe a kormány új adatait" – mondta Stanomir.

Kimaradt?