Addig zajonghatnak a templomok, amíg hivatalosan is feljelentik őket

Reagált kedden a kolozsvári önkormányzat és az ortodox egyház, miután az elmúlt hetekben több lakos is panasszal fordult a két intézményhez a városban tevékenykedő templomok zajossága miatt. Az egyik templomot azért jelentették fel, mert az utca felöli falára felszerelt hangszórókból vasárnaponként elviselhetetlen hangerővel sugározzák a liturgiát, egy másikat, hogy túl hangosan harangoznak. Mindkét templom lakótelepen helyezkedik el, a tömbházak közvetlen szomszédságában.

Bogdan Ivanov, az ortodox egyház szóvivője a citynewsnak elmondta, az egyház megpróbál minél diszkrétebb helyet foglalni a közterületeken, de ragaszkodnak a hagyományok megőrzéséhez.

„A demokrácia egyik nagy vívmánya volt, hogy a templom jelen lehet a közterületeken, és a liturgiákat, vallásos szertartásokat szabadon megtarthatjuk” – fogalmazott Ivanov, hozzátéve, hogy a harangozásról nem mondanak le, mert ez az már a "szólítás szertartásának" része.

A legtöbb panasz az önkormányzat honlapjára érkezett, ám ez nem elégséges ahhoz, hogy a polgármesteri hivatal hivatalos intézkedést hozzon az ott felvetett témákban – magyarázta a hírportálnak Oana Buzatu, a Kolozsvári Polgármesteri Hivatal szóvivője. Azt tanácsolja, valamennyi lakos írásban megfogalmazott panasszal forduljon a hivatal regisztrációs irodájához, és ott iktassa kérését – a hivatal megvizsgálja az adott helyzetet és a törvény értelmében tud eljárni. 

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?