Zavarja a lakókat a hangszórós mise Kolozsváron

Egyre több panasz érkezik Kolozsváron a Polgármesteri Hivatalhoz az ortodox templomokra a citynews szerint. A hírportál vasárnap azt írta, legutóbb a Gyár utcai kistemplomra tett panaszt egy környékbeli lakos, ugyanis a hangszórókon keresztül közvetíti a vasárnapi, illetve az ünnepi miséket, ennek a hangja pedig annyira erős, hogy zavarja a lakókat.

Kolozsváron számtalan templom épült az elmúlt időszakban, szűk terekre és lakóházak, tömbházak közé is, néhány éve pedig az ortodox egyháznak szokásává vált, hogy hangszórókon keresztül sugározza a misét a közterületeken.

A citynews szerint a polgárőrség arra kéri a feljelentőt, egyeztessen az egyházképviselőivel, mielőtt magasabb fórumokhoz fordul panaszával. Bogdan Ivanov, az ortodox egyház regionális képviselője a hírportálnak azt nyilatkozta, a pópák tudják, hogy nem élhetnek vissza a hangszórók használatával, amelyek amúgy is kisebb kapacitásúak, mint a stadionokon felszerelt berendezések.

Hozzátette, a hangszórókat csak vasárnap és az ortodox egyház hivatalos ünnepei alkalmával használják, mivel bebizonyosodott, hogy ilyen alkalmakkor nagyon sok hívő az utcákra szorul a templomból, márpedig „tőlük sem vonhatják meg a szentmiséken való részvételt”.

Kimaradt?