Eltemették a romakirályt, két új királyt koronáztak

Több ezer gyászoló jelenlétében pénteken eltemették Nagyszebenben a vasárnap elhunyt Florin Cioabăt, aki a romák nemzetközi királyának tekintette magát, és akit áprilisban a Nemzetközi Roma Szövetség elnökévé választottak.

Florin Cioabă koporsója mellett mindkét fiát megkoronázták: nagyobbik fia, Dorin Cioabă a romák nemzetközi királya, kisebbik fia, Daniel pedig romániai romák királya címet kapta.

Az 58 évesen elhunyt Florin Cioabă családjának csütörtökön személyesen fejezte ki részvétét Nagyszebenben Traian Băsescu román államfő.

A romakirály vasárnap bekövetkezett halála után számos román politikus nyilvánította ki részvétét. Corneliu Vadim Tudor, a Nagy Románia Párt félreállított alapító elnöke a pénteki gyászszertartáson is részt vett.

Nagyszebenben több napja forgalomkorlátozás van érvényben a „királyi ház" környékén, pénteken pedig néhány órára a város széli temetőhöz vezető hét kilométeres útszakaszon is torlódás alakult ki. A gyászmenet minden nagyobb útkereszteződésben megállt egy-egy imára.

Florin Cioabă apjától, Ion Cioabătól örökölte 1997-ben a királyi címet. Az 1942-es deportálását túlélő, majd a romák integrációját szorgalmazó Ion Cioabă romániai cigányvajda 1992-ben koronáztatta magát „a cigányok nemzetközi királyává". Királyi tekintélyét a romániai roma közösség jelentős hányada elismerte. Az ellentábor az önmagát császárrá koronáztató Iulian Rădulescu mögé sorakozott fel. A „királyi" és a „császári" család közötti rivalizálást 2013 elején szüntették be.

Florin Cioabăra - aki egy neoprotestáns egyház prédikátoraként is működött - a Traian Băsescu román államfővel kialakított jó kapcsolata révén irányult gyakran a román média figyelme. A közösség vezetőjeként több esetben is közvetítői szerepet próbált betölteni a romániai romák és a román hatóságok között.

Kapcsolódók

Kimaradt?