Őrtüzekkel és búcsúval ünneplik Szent Istvánt

Őrtüzekkel és a hagyományos perkői búcsúval ünneplik Szent István Napját Háromszéken. Hagyományokhoz híven Kovászna megye több településén őrtüzeket gyújtanak augusztus 20-án, kedden este, így emlékezve országalapító Szent István királyra.

Sepsiszentgyörgyön kedden este a központi katolikus templomban tartott szentmisét követően, a Szent István szobor mellett tartanak ünnepséget. Augusztus 20-án a kézdiszentléleki Perkőn kerül sor a hagyományos búcsúra. A községközpontban reggel gyülekeznek az ünneplők, beszédek hangzanak el, majd a búcsúsok körmenete elindul a Perkőre, útközben megáldják a Kálvária keresztjeit. Az idei Perkői búcsún kedden este 8 órától egy színpadon, együtt koncertezik Dancs Annamari és a rétyi fúvószenekar.

Az 55 tagú fúvószenekar repertoárja hatalmas, nemcsak a klasszikus zeneirodalom, de a musical, a popzene igényes átiratait is tökéletesen megszólaltatják. Dancs Annamari jelenleg a Budapesti Operettszínház művésze a perkői fellépés kapcsán elmondta: olyan műsort mutatnak be, amely minden korosztály tetszését elnyeri majd: közkedvelt pest-budai daloktól a Csárdáskirálynőig, a Marica grófnőig, az Elizabeth musicaltől a Morricone-féle filmzenékig minden lesz.

A hagyományhoz híven kedden este Háromszék több településén is felgyúlnak az őrtüzek.

 

Kimaradt?