hal

Vegetáriánussá tettek egy húsevő halat

A cobia (fekete királyhal vagy fekete lazac) igazi húsevő hal, bármit megeszik, ami az útjába kerül, legyen az rák, garnéla, apróbb hal. Néhány baltimore-i kutató, Aaron Watson, Frederic Barrows és Allen Place úgy döntött, hogy megszelídíti a halat.

Nem háziasítani akarták, ezt már halászfarmok százai megtették előtte. Arra vállalkoztak, hogy a húsevő halat vegetáriánussá teszik. Az elképzelést tett követte, a kutatók a Columbus Centerben kísérleteztek a hallal négy éven keresztül.

Mindenféle fehérjedús növényt, zsírsavakat adtak a halnak, míg végül sikerült kifejleszteni a tökéletes keveréket. A cobia vegetáriánussá tétele az első ilyen kísérlet a University of Maryland Center for Environmental Science történetében.

Nem öncélú kutatásról van szó, a kísérlet végső célja, hogy alternatív tápanyagot biztosítsanak a ragadozó halaknak, megkímélve így az óceánok kishal-állományát. Az egyre gyorsabban fejlődő és egyre fontosabb haltenyésztés ugyanis szinte kiirtja az óceánokból a kisebb halakat, mint a szardínia vagy a szardella, esetleg a menhaden.

Ez utóbbiról kevesen hallottak, pedig fontos szereplője a piacnak, ugyanis ezzel táplálják a haltenyészetben élő halakat. A zsíros és szálkás halból hallisztet és halolajat készítenek. Annyira népszerű volt a menhaden halászata, hogy mára igencsak megcsappant az állománya. A mostani kutatással a kishalakkal való táplálásnak adnának alternatívát.

Kimaradt?