Marosszentgyörgyön tartják a marosvásárhelyi magyar napokat

Nem hagyta jóvá Dorin Florea a Marosvásárhelyi Forgatag köztéri helyszíneit, ezért a szervezők úgy döntöttek, a Maros-parton kerül sor a szabadtéri vásárra és a különböző koncertekre, rendezvényekre. A kiszemelt terület Marosszentgyörgyhöz tartozik.

Szegregációra, etnikai alapon történő szervezkedésre hivatkozott a polgármester, amikor kifogásokat keresett arra, hogy miért nem jó abban a formában megszervezni a Vásárhelyi Forgatagot, ahogy azt a szervező Marosvásárhelyért Egyesület elképzelte.

A Bernády Házban tartott hétfő délutáni rendkívüli sajtótájékoztatón Peti András alpolgármester, az RMDSZ városi szervezetének elnöke, Soós Zoltán helyi tanácsos, a Maros megyei múzeum igazgatója, Portik Vilmos és Jakab István, az Erdélyi Magyar Néppárt Maros megyei szervezetének elnöke, illetve alelnöke számolt be arról, hogy közeleg a Forgatag időpontja, ezért nem lehet tovább várni arra, hogy milyen döntést hoz a polgármesteri hivatal bizottsága a helyszínekre vonatkozóan.

A Marosvásárhelyért Egyesület több mint egy hónappal ezelőtt adta be a kérvényt a szabadtéri rendezvények helyszíneire, és tekintettel a vásárhelyiek óhajára a főteret jelölték meg, a Színház-teret, a parkot, illetve a nyári színpadot. Az első bizottsági ülésen jelen volt az egyesület képviselete is, de akkor a polgármester hiányában nem született döntés, mivel a bizottsági tagok nem ismerték Florea álláspontját. A következő ülésen sem született döntés, ám az elöljáró különböző kezdeményezéseket tett a szervezőknek. A helyszínként javasolta a Ligetet, ahol román együttesek meghívását is szorgalmazta, illetve a Forgatag román elnevezésének módosítását. A román Vâltoarea Mureșeană név azért nem tetszik a hivatalnak, mert “a kifejezésnek negatív kicsengése van a román nyelvben”. Ezen már nem lehet változtatni, ugyanis így van bejegyezve a sorozat.

„Olyan programmódosítást akartak elfogadtatni velünk, ami nagyszerű lett volna a Marosvásárhelyi Napok keretében, de nem a Forgatag számára” – magyarázta Portik, sajnálatát fejezve ki, hogy Marosvásárhelyen nem lehet tiszta magyar rendezvényt szervezni.

Az új helyszín, a Maros-part némi programváltoztatást von maga után, amiről folyamatosan fogják tájékoztatni a közönséget a szervezők. A Kultúrpalota, a Nemzeti Színház, a Teleki Téka, a Bernády Ház továbbra is marad helyszínként az eredeti tervek szerint.

A szervezők kifejezték reményüket azzal kapcsolatosan, hogy talán jövőtől megenyhül ez a félelem a magyar rendezvények iránt és helyet ad számukra a város, a városon belül. „Kolozsváron is első alkalommal a református gimnázium udvarán tartották a Magyar Napokat, most meg elfogadta mindenki, hátha itt is így lesz” – hangzott el a sajtótájékoztatón.

Kapcsolódók

Kimaradt?