Kulturális stratégiát dolgoznak ki Marosvásárhelynek

Az RMDSZ kulturális stratégiájáról beszélt csütörtöki sajtótájékoztatóján Peti András marosvásárhelyi alpolgármester és Novák Zoltán Csaba, kultúráért felelős városi alelnök. A stratégia egyik központi eleme, hogy a román közösséggel való együttélésre is kitérjen.

Peti előbb elmondta, hogy a polgármester kijelölte a hatáskörét, tudomása szerint 13 év viszonylatában a legtöbb feladatot ruházta rá egy alpolgármesterre. Nagyon sok izgalmas és kihívást jelentő feladatot kapott: hőszolgáltatás, hulladékgazdálkodás, anyakönyvvezetői feladatok ellátása, ami a házasságkötés ceremóniáját jelenti. Továbbá az adók és illetékek behajtásának a felügyelete, a közterületeken található elhagyott gépkocsik kérdése, a sürgősségi- és vészhelyzetek irányítása, a Tudor lakótelep és a nagykórház közötti összekötő út megvalósítása, az Európai Kulturális Főváros cím megpályázásának koordinálása.

Az RMDSZ kezdeményezésére az önkormányzat elhatározta, hogy ennek érdekében pályázatot tesznek le, ennek az intézményesített hátterét biztosítják. A polgármesteri hivatal szervezeti struktúráját is úgy szerveznék át, hogy létezzen egy kulturális főigazgatóság, amely ingatlanokkal rendelkezzék: a vár teljes ingatlan vagyonával, a Művész mozival, nyári színházzal és a meggyesfalvi kultúrházzal. Ma létezik egy ehhez hasonló a kulturális osztály, de nem rendelkezik a megfelelő  ingatlanokkal.

Többen jelezték, hogy a város emlékművei, szobrai nincsenek megfelelően gondozva, ezért a kulturális stratégia részét képezi a város területén található műemlékek, szobrok leltárba vétele, ezeket turisztikai szempontból is vonzóvá szeretnék tenni. A Pszeudoszféra emlékműve például már rég megrongálódott állapotban van.

Novák Zoltán Csaba, önkormányzati képviselő, az RMDSZ marosvásárhelyi szervezetének kultúráért felelős alelnöke ismertette a következő négy évre szóló tervet, ami a város kulturális fellendítését illeti oly módon, hogy az a lakosságnak, azon belül a magyar közösségnek is megfelelő és vonzó legyen. Ezzel kapcsolatban egy programfüzetet is megszerkesztettek, amelyből kiemelte a kölcsönös megismerést a város közössége számára.

A február óta megvalósított tervek között a március 15-i megemlékezési eseményeket említette, a május 1-i majálisozást az RMDSZ szervezésében, valamint a nyolcadikosok felkészítését az év végi országos felmérésekre. A Zi de Zi újsággal közösen egy helytörténeti kiadványt sikerült kiadni, A kommunizmus fogságában címmel magyar nyelven, ami jelentős kimozdulás Novák szerint.

„Történészként a román és a magyar nyelvű kiadványban is szerzőként szerepeltem” – mutatott rá Novák. A Marosvásárhelyi Napok rendezvénysorozatból hiányolta a magyar kulturális eseményeket, amelyeket a jövőben az új alpolgármester hozzájárulásával pótolnának az augusztus 28 - szeptember 1. közötti Vásárhelyi Forgatag alkalmával. A Bolyai Klubbal közösen egy vitaestre készülnek egységes álláspont, stratégia felállítás céljából, a román közösséggel való együttélésre is kitérve.

Kimaradt?