Egy vagyont fizettek egyetlen ABBA-lemezért

Közel 42 ezer svéd koronáért (22.500 lejért) kelt el vasárnap egy ritka ABBA-lemez azon az online árverésen, amelyen a svéd együttes relikviáira lehetett licitálni.

Az árverést Thomas Nordin 25 ezer tételt számláló ABBA-gyűjteményéből rendezték. Az aukció egyik fénypontja egy 1981-ből származó maxi kislemez volt, amelyet az együttes a producerük, Stig Anderson 50. születésnapjára készített: a korong a becsült ár duplájáért kelt el.

Nordin attól fogva gyűjtötte az együttessel kapcsolatos emléktárgyakat - köztük eredeti posztereket, könyveket, lemezeket, táskákat - a világ minden tájáról, hogy az ABBA 1974-ben a Waterloo című számmal megnyerte az Eurovíziós Dalfesztivált, és ezzel nemzetközileg is ismertté vált.

Egy ritka szappan 4000 koronáért kelt el, egy kis piros táska ABBA-felirattal pedig 13 ezer koronát (7000 lejt) ért egy vásárlónak.

Nordin csak a kollekció néhány darabját tartotta meg magának, köztük egy képeslapot, amelyet az együttes négy tagja, Agnetha Faeltskog, Bjoern Ulvaeus, Anni-Frid Lyngstad és Benny Andersson írt alá.

Az el nem kelt tételeket ősszel kisebb kikiáltási áron ismét aukcióra bocsátják. Az árverési ház előzetes becslése szerint a kétnapos online aukció közel harmincmillió forintnyi bevétellel zárult.

Az ABBA a hetvenes évek diszkó-korszakában hódította meg a világot. Az együttes 1983-ban bomlott fel, és azóta nem álltak össze, hogy újra együtt énekeljenek.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?