Regisztrációs útbaigazítás az EMNT-irodákban

A kettős állampolgársággal rendelkező személyek magyarországi regisztrációja pártlistákra való szavazásra jogosít fel, illetve a különböző népszavazásokon is kifejthetik véleményüket azok a Magyarország határain kívül élők, akik magyar állampolgársággal is rendelkeznek.

Miképpen kell kitölteni azt a formanyomtatványt, amely a 2014-es magyarországi parlamenti választásokon való részvételhez szükséges, mire kell odafigyelni, a visszajelzés mennyi időn belül érkezik meg, hol lehet tájékozódni az űrlapokról – ezekre és ehhez hasonló kérdésekre adtak választ az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács Maros megyei szervezetének sajtótájékoztatóján csütörtökön.

Kirsch Attila, a honosítási iroda vezetője, Szőcs-Gazdi Hanga titkár és Cseh Gábor, az EMNT megyei elnöke arról tájékoztatta az újságírókon keresztül a kettős állampolgársággal rendelkező érdeklődőket, hogy hogyan lehet regisztrálni a jövőben esedékes magyarországi választásokra.

Az iroda vezetője hangsúlyozta, hogy aki 2013 augusztus 1. előtt lett magyar állampolgár, az postán kapja kézhez az űrlapot, amit ki kell töltenie és visszaküldenie. Aki viszont augusztus 1. után tette le az állampolgársági esküt, annak lehetősége van, hogy a helyszínen kitöltse a nyomtatványt. Ezt követően hozzávetőlegesen két hónapon belül értesítést kap arról, hogy sikerült-e a regisztráció, vagy sem. Amennyiben nem sikerült, újból regisztrálhat. Nagyon kell vigyázni a név, a lakcím és egyéb személyes adatok pontos beírására, ugyanis egy helytelenül kitöltött rubrika, egy plusz vessző, vagy hiányzó kötőjel miatt sikertelen lesz a regisztráció.

Aki igényli, annak a honosítási irodában kitöltik a kérvényét, illetve tájékoztatást nyújtanak a választásokon való részvételről, az ahhoz kapcsolódó kérdésekről is – hangzott el a sajtótájékoztatón. Az információk hamarosan a honosítási iroda székházának bejáratánál is láthatók lesznek.

Kapcsolódók

Kimaradt?