Sok a jó tanár Háromszéken, kevés az állás

A meghirdetett tanügyi állásokat megpályázó háromszéki pedagógusok 84,61 százaléka kapott 5-ös  feletti, azaz átmenő osztályzatot a július 30-i vizsgán. Ez 1,3 százalékkal a tavalyi teljesítmény felett van, írja a Székelyhon.

A háromszéki tanfelügyelőség által közölt adatokból nem derül ki, hogy a 429 vizsgázó pedagógusból hányan érték el a végleges állás elnyeréséhez szükséges 7-es jegyet. Mindössze a három, legnépszerűbb szak esetében jelezték, hogy hányan teljesítettek jól. 

A háromszéki tanfelügyelőség közleménye szerint a legnagyobb túljelentkezést a magyar óvónőknél jegyezték, a meghirdetett két állásra 61-en jelentkeztek, közülük 27-en kaptak 7-esnél nagyobb osztályzatot. A négy magyar tanítói állásra 87-en pályáztak, és 60-an teljesítettek 7-es felett, míg a két testnevelő katedrára 29-en vizsgáztak, 14-en érték el a végleges állás elfoglalásához szükséges hetes jegyet.

Burus Siklódi Botond, a Romániai Magyar Pedagógusok Szövetsége (RMPSZ) a maszol.ro érdeklődésére elmondta, valamennyi tanár, akinek sikerült a címzetességre tett vizsgája, végleges állásra pályázhat a tanügyben. Mint elmondta, a meghirdetett állások megfelelnek a valóságnak, és ott, ahol esetleg menet közben megszűnne valamelyik állás, a tanfelügyelőségnek kötelessége a tanárok elhelyezését biztosítani. "Azok számára, akiknek nem sikerül címzetes poszton elhelyezkedni, nincs is vakáció, hisz a lehetőségek, amelyekkel élhetnek, még szeptemberben is teljes jelenlétet kívánnak" - fogalmazott hozzátéve, hogy valamennyi tanügyben dolgozóra ráfér a pihenés. 

A fellebbezések utáni végleges teljesítménylistát augusztus 8-án függesztik ki, másnap kezdődik a kihelyezés első szakasza. Háromszéken 60 végleges és 277 helyettesítő állást, valamint 233 „töredék-katedrát” hirdetett meg a szakfelügyelőség.

Kapcsolódók

Kimaradt?