„Itt csak az nem találja a helyét, aki nem akarja”

Változatos és színes programkínálattal kezdődött pénteken a Csíkszeredai Városnapok. A délutáni megnyitóünnepséget a Csíkszentsimoni Ifjúsági Fúvószenekar tette színesebbé.

Az ünnepélyes zászlófelvonás előtt Ráduly Róbert Kálmán, Csíkszereda polgármestere köszöntötte az ünnepi megnyitón a Csíki Játékszín előtt megjelent városlakókat. „Úgy látom, és ez örömmel tölt el, hogy lassan minden a helyére kerül Csíkszeredában. A felújított központi terek azonban nem teljesek a városlakók nélkül. Van azonban egy olyan réteg, akiknek semmi nem tetszik, akik csak úgy fanyalognak. Üzenem nekik: jöjjenek és tegyenek azt ebben a városban, ami nekik tetszik. Elég nagy a város, elég nagy a tér, elég nagy a mi családunk, hogy mindenkinek helyet biztosítsunk. Én pedig megfogadom, hogy nem fogok fanyalogni!” – szögezte le a városvezető.

Szerinte ma Csíkszeredában az nem találja meg a helyét, aki nem akarja. „Köszönöm azonban, hogy a nagy többség velünk volt, velünk dolgozott, mellettünk vállvetve tett azért, hogy a városunk szebb, jobb, családiasabb legyen” – mondta Ráduly, hozzátéve, hogy egyre több visszajelzés érkezik, főként a „hazatérők” részéről, hogy jó irányba halad a város. A csíkszeredai és a székely zászló felvonása után az egybegyűltek elénekelték a magyar és a székely himnuszt.

A Csíkszeredai Városnapok keretében kettős évforduló kapcsán emlékeztek meg zsögödi Nagy Imre festőművészről: július 25-én születésének 120. évfordulója és július 28-án a Nagy Imre Galéria fennállásának 40. évfordulója apropóján. A 18 órától tartott megemlékezésen a zsögödi Nagy Imre-hagyaték kurátora, Szabó András főmuzeológus „Hol volt, hol nem volt...” – művészelődök – Nagy Imre – művészutódok – a 40 éves zsögödi képtárban címmel átfogó tárlatot mutatott be, amelyen, magnófelvételeken rögzített, a témához kapcsolódó emlékanyagba is belehallgathatnak az érdeklődők.

A város központjában egész nap kézműves termékvásárt tartottak, de nem hiányoztak az árusok, szórakoztató elemek sem. A központi téren zsibvásári hangulat uralkodott, főként a délutáni órákban, ahol főként a kisebbek találhattak nekik tetsző programokat. Jelen volt játékaival többek között a Székelyföldi Legendárium csapata, a központi parkban pedig Ifi sátor várta az érdeklődőket. A Mikó Vár udvarán a kora esti órákban az Othello Gyulaházán című színdarabbal lépett fel.

A késő délutáni, illetve az esti órákban a Szabadság tér nagyszínpadán fellépett a Robin and the Backstabbers bukaresti együttes, őket követte a Defender, valamint Péter Szabó Szilvia koncertje, aki Nox dalokat énekelt. A koncertsorozat a Zanzibár fellépésével zárult.

Tekintse meg fotógalériánkat a városünnepről.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?