Csíkszeredai városnapok a minőségi szórakoztatás jegyében

Színes és bőséges programkínálattal várják a csíkszeredaiakat és a környékbeli települések lakóit a csütörtökön kezdődő Csíkszeredai Városnapokra.

A rendezvény nulladik napján önkormányzati labdarúgótornát szerveznek, amelyen a csíki önkormányzatok, az egyház, valamint a sajtó képviselői mérkőznek meg. Csütörtökön a Studia Terrae Siculorum könyvsorozatot mutatják be a Mikó-várban 17 órától, amit a Szent Ágoston Plébániatemplomban szervezett, a Csíki Kamarazenekar városnapi ünnepi, jótékonysági hangversenye követ. A csütörtöki nap kiemelkedő eseménye az Erőss Zsolt Aréna névadó ünnepsége lesz 20 órától.

A városnapok ünnepélyes megnyitója pénteken 17 órától lesz, zászlófelvonással és a Csíkszentsimoni Ifjúsági Fúvószenekar műsorával a Szabadság és a Majláth Gusztáv Károly terek szomszédságában található promenádon.

A megnyitó előtt fotókiállítás nyílik a Mikó-várban „Megismételt pillanat – Székelyföld képekben” címmel, amelyet Orbán Balázs illusztrációi és fotói által megihletett fotósok munkáiból állítnak össze. 18 órától a zsögödi Nagy Imre Galériában Nagy Imre emlékestet tartanak, a festő születésének 120, és a galéria megnyitásának 40 éves évfordulója alkalmából.

A Mikó-vár színpadán a Csíki Játékszín előadásában az Othello Gyulaházán című színdarabot 20 órától, 22 órától pedig a Tolonc című némafilmet vetítik, élő zongorakísérettel.

A Szabadság-tér nagyszínpadán ezalatt koncerteket szerveznek. A pénteki nap éjjelbe nyúló Zanzibár koncerttel zárul.

Szombaton Pityókafesztivált és Népi napot tartanak. A délelőtti főzőversenynek a Központi Park szolgál helyszínéül. Antal Attila, Csíkszereda alpolgármestere szerint megdőlt az eddigi évek jelentkezési rekordja, ugyanis eddig több mint 50 csapat regisztrált a főzőversenyre. Természetesen a tematikus sátrak és programok sem hiányoznak a rendezvényről: napközben bábszínházi, népzenei előadásokon lehet részt venni a Pityókafesztivál helyszínén. A versenyzők díjazása 16 órától lesz, majd „átköltözik” a rendezvény a Mikó-vár színpadára, ahol operagála és mandolinkoncert is lesz.

A nagyszínpadon, szombaton a népzenén és néptáncon lesz a hangsúly. Az estet a Heveder zenekar közreműködésével tartott táncház zárja.

Vasárnap délelőtt pedig a sportrendezvények veszik át a stafétabotot, reggel 9 órától rajtol a Tusnád Ásványvíz Székely Szupermaraton, majd 10.45-től az MTB maraton. Ezalatt a városközpontban kézműves kiállítást és vásárt tartanak, továbbá zumba és kangoo bemutatókra is sor kerül.

Délelőtt 11 órától zajlik a Mikó-várban a Dob-Ban ritmusfesztivál, amelyet egy év kihagyással ismét a helyi Role együttes szervez. 19 órától a Szabadság-tér színpadán koncertezik Koszika & the Hotshots, őket követi 20.15-kor a Tárkány Művek fellépése, majd 22 órától a Zséda koncert. A városnapok záró momentuma a korábbi évekhez hasonlóan ismét látványos tűzijáték lesz.

A városnapokban a központi szervezési elv az volt, hogy ne áldozzák fel a tömegrendezvények oltárán a minőségi szórakoztatást. „A városnapi programmal a helyi értékeket szeretnénk felmutatni a lakóknak, családbarát programokkal várjuk a résztvevőket. Reméljük, hogy minden korosztály kedvére tud válogatni a színes programkínálatból” – mondta el bizakodva Antal Attila, Csíkszereda alpolgármestere a kedden tartott sajtótájékoztatón. 

Kimaradt?