Hullócsillagzápor érkezik hamarosan

Bő két hét múlva érkezik az egyik legismertebb és leglátványosabb meteorraj, a Perseidák. A hullócsillagok - melyből óránként akár száz is lehet - maximuma augusztus 12-ről 13-ra virradóan lesz.

A Perseidák szülőégitestje a 109P/Swift-Tuttle üstökös, az ebből kiszakadt törmelékfelhő jelenleg is Nap körüli pályán kering. Radiánsa, azaz ahonnan a hullócsillagok látszólag kiindulnak, a Perzeusz csillagkép. Régóta ismert jelenség, első megfigyelését Krisztus előtt 36-ban jegyezték fel.

Az érkező meteorrajról a spaceweather.com írt a NASA illetékes hivatalára hivatkozva pénteken. A raj évről évre az egyszerű hullócsillagok mellett - melyekből egy óra alatt száz is hullhat a maximum idején - számos látványos tűzlabdát produkál, így mindenképpen érdemes lesz az eget fürkészni.

A raj 2012-ben is szapora volt, egy szerencsés megfigyelő a kaliforniai Grovelandben tucatnál is több Perseida-meteort kapott lencsevégre. Egy másik fotós a wyomingi Snowy Ridge-en vert tábort, sikerült olyan képet készítenie, melyen összesen huszonegy hullócsillag látható.       

Kimaradt?