Politikai pingpongozáson bukhat el a CFR Marfă privatizációja

Egymásra hárítja az államvasút teherszállító részlegének privatizációjával kapcsolatos döntés felelősségét a kormány és az elnöki hivatal.

A kormány szerdai ülésén fogadta el a CFR Marfă többségi részvénycsomagjának eladásáról szóló szerződést, amelyet leghamarabb szeptemberben írnak alá a beruházóval.  Victor Ponta miniszterelnök elmondta, előbb a nemzetbiztonsági kérdésekkel foglalkozó Legfelső Védelmi Tanácsnak kell jóváhagynia a szerződést, amelyet ezt követően írnak alá a privatizáció nyerteseként kikiáltott Grupul Feroviar Roman (GFR) magánvállalattal.

Válaszként szerdán este a az elnöki hivatal szóvivője közölte: a CSAT törvénytelenséget követne el, ha véleményezné a szerződést. „A testületnek nincsenek olyan pénzügyi-gazdasági illetékességei, amelyek alapján véleményezhetné bármilyen kereskedelmi szerződést” – fogalmazott Bogdan Oprea, aki szerint a kormány menekülni próbál a felelősség elől.

Erre a kormány szóvivője szerda este úgy reagált: az elnöki hivatal szóvivője nem foglalhat állást a CSAT nevében, mert nem tagja a testületnek. Andrei Zaharescu emlékeztetett arra, hogy a védelmi tanács korábban már véleményezte a CFR Marfă privatizációját a versenytárgyalás kiírása előtt. „A CSAT-nek állást kell foglalnia a verseny eredményének ismeretében is” – mondta a szóvivő.

Mint ismert, Traian Băsescu államfő pénteken bírálta a kormányt, és kételyeit fejezte ki, hogy a GFR elég tőkeerős vállalat lenne ahhoz, hogy korszerűsítse a román állami teherszállító vasúti társaságot. A szerződést eddig egyebek között azért nem írták még alá, mert a GFR bankokkal tárgyal a vételár megfinanszírozásáról. Erről Gruia Stoica üzletember, a GFR tulajdonosa nyilatkozott korábban.

Ponta leszögezte, hogy a törvények szerint hatvan napon belül kell aláírni a szerződést, ha ez nem történik meg, akkor érvénytelenítik a privatizációt.

Kapcsolódók

Kimaradt?