Vasúti privatizáció: az államfőhöz passzolja a felelősséget Ponta

Az államfő által elnökölt Legfelsőbb Védelmi Tanácshoz (CSAT) passzolja a CFR Marfă privatizációjával kapcsolatos döntés felelősségét a miniszterelnök. Victor Ponta közölte, a kormány szerdán jóváhagyja az államvasút teherszállítási részlegének magánosítását, és az erről szóló határozatot a nemezetbiztonságért felelős testülethez küldik véleményezésre.

A kormányfő nem ismerte el, hogy a lépéssel a felelősséget kívánja elhárítani. „Dehogy is futok a felelősségtől. Elfogadjuk a kormányhatározatot, átküldjük véleményezésre a CSAT-hoz, mert ha tud olyasmit az államfő, amit mi nem, akkor nem szabad hagynia, hogy tévedjünk” – mondta Ponta.

Mint ismert, korábban az államfő felszólította a miniszterelnököt, vállalja magára az államvasutak teherszállító részlegének a magánosításával kapcsolatos döntés felelősségét. Traian Băsescu akkor közölte azt is, hogy a végső döntésben nem illetékes a CSAT.  

Az államfő arról is beszélt, hogy tudomása szerint a privatizációs versenytárgyalás nyertesének, a GFR csoportnak nincs pénze kifizetni a vételárat. Ezt a cég tulajdonosa, Gruia Stoica a Mediafax hírügynökségnek időközben cáfolta. Azt nyilatkozta, hogy „öt tőkeerős bankkal” áll tárgyalásban hitelfelvételről.

 

   

Kapcsolódók

Kimaradt?