Lopással vádolja a nagyváradi EMNP a Bihar megyei RMDSZ-t

Az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) nagyváradi szervezete azzal vádolja a Bihar megyei RMDSZ-t, hogy ellopná a Szent László Napok szervezőitől a júniusban tartott rendezvénysorozat sikerét.

Csütörtöki közleményükben emlékeztetnek arra, hogy nyílt titok: a Szent László Napok szervezői a Tőkés László EP-képviselő által vezetett Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács, valamint a Toró T. Tibor által elnökölt EMNP képviselői, akik azonban a politikai szerepvállalásukat nem óhajtották előtérbe helyezni a rendezvényen. „Úgy érezzük, hogy a Szent László Napoknak semmilyen köze nem lehet a politikához” – szögezi le az állásfoglalás.

A közlemény emlékeztet arra is, hogy az RMDSZ pedig semmilyen formában nem vett részt a szervezésben. Mint írják, ennek ellenére, amikor a szervezők le akarták védetni az Állami Találmányi és Védjegyhivatalnál (OSIM) a Szent László Napokat, a rendezvény logóját és a további arculati elemeket, megtudták: a Bihar megyei RMDSZ már benyújtott egy kérvényt az illetékes hivatalhoz a rendezvény nevének és logójának a levédésére.

„(A Bihar megyei RMDSZ) lényegében ezzel a mi sikereinkre próbál rátelepedni, a mi munkánkból akar saját haszonra szert tenni, saját rendezvényeként beállítani a nagyközönség előtt már jól ismert Szent László Napokat. Cselekedete kimeríti a szellemi tulajdon ellopásának fogalmát” – olvasható a közleményben, amely szerint a Szent László Napok szervezői óvást nyújtottak be a levédés megakadályozására.

A maszol.ro megkeresésére az RMDSZ Bihar megyei szervezetének ügyvezető elnöke, Szabó Ödön elismerte: valóban kérvényezték az OSIM-nál a Szent László Napok levédését. Álláspontját a politikus írásban is megfogalmazta.

Közleményében emlékeztet arra, hogy Szent László király kultuszának első számú ápolója a Nagyváradi Római Katolikus egyházmegye. „Az RMDSZ a védjegy levédési döntését megelőzően sokirányú belső és külső konzultációt végzett és úgy döntött, hogy a védjegykérelmet elkészíti és a sikeres folyamodványt követően azt a Nagyváradi Római Katolikus egyházmegye részére ingyenesen átadja. Erről a szándékunkról az érintetteket tájékoztattuk” – magyarázta.

Szabó szerint minimum csúsztatás, hogy a Szent László Napok szervezői politikamentessé szánták a rendezvényt és a kezdeményezést, mert tiltakozó közleményüket is pártaláírás kíséretében küldték ki. Ugyanakkor hangsúlyozta, az RMDSZ nem szándékozott, nem szándékszik semmilyen olyan rendezvényt szervezni, amely az erdélyi történelmi egyházak saját feladatnak tekintenek. „Ezt a minimális értékrendet ajánljuk másoknak is” – írja a politikus.

A Bihar megyei ügyvezető elnök kétségbe vonja, hogy az EMNP-nek erkölcsi alapja lenne a tiltakozásra. „A vizuális elemek, logók, szlogenek használatáról erkölcsi útmutatásokat kapni olyanoktól nehéz, vagy kérdéses, akik a tavalyi parlamenti választásokon az RMDSZ arculati elemeit, szlogenjeit (minden magyar …) használta sajátjaként” – fogalmaz közleményében.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?