Korrupció miatt alapfokon hét évre ítélték Olosz Gergelyt

Hét év letöltendő börtönbüntetésre ítélte Olosz Gergely volt RMDSZ-es szenátort szerdán a Bukaresti Törvényszék befolyással történő üzérkedés miatt. A politikust azzal vádolják, hogy az Energiaár-szabályozó Országos Ügynökség (ANRE) élén töltött időszakban csúszópénz fejében bizonyos cégek képviselőit hozzásegített nagy összegű szerződések elnyeréséhez.

Az ítélet nem végleges, Olosz a bukaresti ítélőtáblán fellebbezhet.

Az egyik feltételezett megvesztegetőjét, Ion Bîrcinát négy éves letöltendő börtönbüntetésre ítélték, míg a másik három vádlott – Costin Iliescu, Cătălin Stan és Ovidiu Ionel Badea – 3-3 éves felfüggesztett börtönbüntetést kapott.

A volt szenátor ügyét május közepén kezdte el tárgyalni a bukaresti törvényszék, miután a legfelsőbb bíróság megállapította, hogy nem illetékes már Olosz ügyében, mert a háromszéki politikus lemondott a decemberi választásokon szerzett szenátori mandátumáról.

A korrupcióellenes ügyészég (DNA) tavaly októberben befolyással való üzérkedéssel vádolta meg az akkor még parlamenti képviselő Olosz Gergelyt. Az ügyészségi közlemény szerint négy üzletember 2010 májusa és 2011 februárja között félmillió euró csúszópénzzel vásárolta meg Olosz befolyását azért, hogy vállalkozásaikat tisztességtelen módon juttassa előnyös üzleti szerződésekhez.

A politikus a MT-nek korábban határozottan cáfolta, hogy lemondásának köze lenne az ellene zajló bírósági ügyhöz. Olosz Gergely azzal indokolta lemondását, hogy az osztrák Holzindustrie Schweighofer háromszéki beruházásával kapcsolatban lejárató kampány indult ellene, és így akarja elkerülni, hogy ellenfelei ezzel az RMDSZ-nek is ártsanak.

Kapcsolódók

Kimaradt?