Ütő Gusztáv: Grüman tódít, kirakott a teremből

Grüman Róbert Kovászna megyei RMDSZ-es tanácsos nem mondott igazat, amikor a maszol.ro-nak tagadta, hogy pénteken, a régiósításról tartott bálványosfürdői közvitán kirakta volna a teremből Ütő Gusztáv képzőművészt, aki egy "Székelyföld - Autonómia" feliratú táblával kívánt részt venni a rendezvényen.

Ezt maga a sértett, az EMNP sepsiszéki alelnöke jelentette ki hétfői sajtótájékoztatóján. „Grüman Róbert tódít, és ezt nem tudom lenyelni. Ha hallgatok, az beleegyezést jelent” – fogalmazott a képzőművész.

Ütő Gusztáv elmondta, regisztrált a bálványosfürdői közvitára, majd a táblával együtt be akart lépni a terembe. Grüman azonban útját állta, és azt mondta, a táblával nem szabad bemenni, és megpróbálta kivenni a kezéből. „Ekkor én azt mondtam, tábla nélkül én sem megyek be, és kihátráltam a teremből” – idézte fel az eseményeket.

Amikor már mindenki bement a terembe, a képzőművész ismét megpróbált belépni az ajtón. Ismét Grüman állta az útját, aki határozottan megragadta a táblát, és újból figyelmeztette: ezzel nem mehet be. „Kérdeztem, mi a megoldás? Azt mondta, hogy vagy kint hagyom, vagy ő megőrzi. Előre vitte a szónokok mellett levő asztalhoz, én pedig, mint a tábla jogos tulajdonosa, próbáltam visszaszerezni. Visszaadta a táblát, de nem hagyta, hogy a teremben maradjak, és a szónokok melletti ajtón kitessékelt. Mi ez, ha nem a személyem kidobása?” – fogalmazott a képzőművész.

Tájékoztatása szerint harmadszor is bement a terembe a főbejáraton. Ezúttal volt tanítványa, Kelemen Szilárd RMDSZ-es városi tanácsos állította meg. „Elkezdett hangosan inzultálni, és mindenáron el akarta venni a táblát. Leszögeztem: márpedig én a táblával végigülöm a közmeghallgatást, ezt végül meg is tettem” – foglalta össze a történteket Ütő Gusztáv, aki szerint sem Grüman, sem Kelemen nem próbálta megindokolni, miért nem léphetett be a táblával a terembe.

A képzőművész szavaira Grüman Róbert hétfőn a maszol.ro-nak úgy reagált: ha bármilyen jelentéktelen incidens is történt volna a helyszínen, ahol harminc sajtóorgánum képviselője, és kétszázötven részvevő volt jelen, a Néppárton kívül biztosan más is szólt volna az esetről. „Mivel azonban valóban egy békés, civilizált találkozóról volt szó, azt kell gondolnom, hogy a Néppárt ismét nem a tartalmi kérdésekről akar beszélni, hanem egy meg nem történt sérelemről” – jelentette ki.

Kapcsolódók

Kimaradt?