Székelykaput avatnak Székelyföld nyárádmenti bejáratánál

Európai uniós alapokból testvértelepülési találkozót szerveznek Lőrincfalván július 18-21 között. A rendezvény során a község bejáratánál székelykaput avatnak majd, amely Székelyföld nyárádmenti bejáratát jelöli. A Lőrincfalvára érkezőket az „E kapun belépve megérkeztél Székelyföldre” felirat fogadja majd, míg a Nyárádmentét éppen elhagyó utasok ezt a szöveget olvashatják majd a kapun: „Székelyföld visszavár”.

A székelykapu állításának ötlete már két éve megszületett, de mindeddig anyagi okok miatt nem sikerült azt megvalósítani, mondta Iszlai Tibor polgármester. „A kapun belépve tulajdonképpen megérkezünk nyárádmentére, Székelyföldre és a községbe is. A kapuállítással Székelyföld nyárádmenti bejáratát jelezzük”- mondta az elöljáró.

A falavatásra kerülő székely kapu két és fél méter széles, három és fél méter magas. „Az önkormányzat az egész utat átfogó kaput szeretett volna állítani, a sűrű forgalom miatt  ez nem lehetséges, ezért egy kisebb székelykaput állítunk. Azt gondolom, hogy szimbolikus értéke sokkal nagyobb”- hangsúlyozta a polgármester.

A Berze Katalin és Berze László faragómesterek által készített székelykapu avatóünnepségére július 21-én, délután 5 órai kezdettel kerül sor.

Kapcsolódók

Kimaradt?