EU tábor: a regionalizáció gyakorlati vetületeiről beszélgettek

Regionalizáció a mindennapokban volt a téma a 10. EU Tábor szombati napjának utolsóelőtti előadásán. Az interaktív beszélgetésen felszólalt Borboly Csaba, az RMDSZ Csík Területi Szervezetének elnöke, a moderátor szerepét Takács Aranka MIÉRT elnökségi tag töltötte be. 

„Románia egyik nagy problémája, hogy sok esetben csuklóból hoznak döntéseket a politikusok. Az nem régió, amely néhány politikus személyes érdekének az eredményéből jön létre. Egy régió többek között azt jelenti, hogy közel 2000-en táncolnak népviseletben” – kezdte beszédét utalva a jelenleg zajló 1000 Székely Leány Találkozójára Borboly Csaba.

A szövetség az ősz folyamán más szervezetekkel társulva tüntetést tervez. Mint az RMDSZ Csík Területi Szervezetének elnöke elmondta, azt szeretné, ha minél nagyobb összhang lenne az erdélyi magyarság körében. „A pártpolitizálás fölé kell helyezni az ügyet. Bízom benne, hogy közösen sikerül hatékonyan fellépnünk, de ennek az előkészítéséhez idő kell” – fogalmazott Borboly.

Az RMDSZ politikusa hangsúlyozta, a regionalizáció kiemelt fontosságú, és az erdélyi magyarság számára kedvezőtlen döntés nagymértékben megnehezítheti a kisebbségben élők mindennapjait. Szerinte fontos a figyelem felkeltés, szükég esetén Bukarestben is kell tüntetni, mert így a média sem tudja az ügyet a szőnyeg alá söpörni. Továbbá felhívta a figyelmet a román politika képlékenységére, amely sok esetben segítheti a Romániai Magyar Demokrata Szövetséget.

Az ország politikájából sok esetben hiányoznak a szakemberek, akik elmélyülnek egy-egy témában. Ennek tükrében biztatta a fiatalokat a politikus, hogy fejlesszék magukat és szakosodjanak. 

Kimaradt?