Brassai Zsombor: ne nevezzék el a Kultúrpalota és Cifra palota termeit

Brassai Zsombor, az RMDSZ Maros megyei szervezetének elnöke átiratban fordult a Maros Megyei Tanácshoz, melyben azt javasolja, hogy a Kultúrpalota és Közigazgatási palota nagytermeit ne nevezzék el, illetve arra kéri a tanács elnökét, hogy vonja vissza az erre vonatkozó határozatot.

Az elnök szerint a politikai döntéseket a közvélemény figyelembevételével kell meghozni. A szóban forgó kezdeményezés azonban ellenállást és feszültséget okozott a magyar közösség soraiban. Jelen pillanatban még nem jött el az ideje annak, hogy ilyen döntések szülessenek, hiszen a Maros megyei és marosvásárhelyi magyarság jogos követelései nincsenek megnyugtatóan megoldva – olvasható az elnök közleményében.

Marosvásárhelyen az oktatási intézmények nagy többsége román személyiségek nevét viseli, a közintézmények és iskolák belső tereiben nem érvényesülnek a magyarságot megillető nyelvi jogok, a törvény által szavatolt önálló magyar iskolák létrehozását akadályozza mind a politikum, mind az illetékes hatóságok, Marosvásárhely utcanévtáblái a tanácstestület korábbi döntése ellenére is egynyelvűek, a közintézményekben és a különböző vezető tanácsokban nem érvényesül a törvény által szavatolt nemzetiségi arányosság. Mindenekelőtt ezeket a kérdéseket kell megoldani, ahhoz hogy a nemzetiségek együttélése ne csak üres politikai szólam legyen – hangoztatja az elnök.

A névadással kapcsolatos véleményeket péntek, július 5-ig lehet iktatni a Megyei Tanácsnál.

Kapcsolódók

Kimaradt?