A magyarok ellenzik két marosvásárhelyi terem elnevezését

Az Erdélyi Magyar Néppárt városi és az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács Maros megyei szervezete tiltakozik Ciprian Dobre Maros megyei tanácselnök kezdeményezése ellen, miszerint a Kultúrpalota nagytermét és az egykori Városháza dísztermét Enescu-Bartók, illetve Dandea- Bernády teremnek nevezzék el.

Jakab István, a Néppárt városi elnöke arról beszélt a keddi sajtótájékoztatón, hogy az EMNP marosvásárhelyi szervezete hatrozottan ellenzi a két terem elnevezését. „Egy név jöhetne szóba csupán, és az nem más, mint a Bernádyé. De mi nem akarunk Bernády-termet, hanem Bernády iskolát Marosvásárhelyen” – fogalmazott a párt helyi elnöke.

A Néppárt nevében Jakab a Maros megyei önkormányzathoz átiratot is beadott, amelyben a javaslat elutasítását tudatja a tanácselnökkel, illetve elvetésére szólítja fel. Ugyancsak június 10-i iktatással a polgármesteri hivatalba egy kérvényt nyújtott be a politikus, amelyben egy július 3-i tüntetésre kér engedélyt a Kultúrpalota utcájába. Ha ugyanis Ciprian Dobre nem veszi figyelembe az EMNT és EMNP, illetve a felhíváshoz csatlakozó civil szervezetek, magánszemélyek kérését, hogy tekintsen el a teremelnevezéstől, tüntetésre kerül sor.

A megyei tanács múlt heti ülésén Ciprian Dobre javasolta a névadási procedúra elindítását, amihez harminc napig várja a javaslatokat. Cseh Gábor, az EMNT megyei elnöke szerint a kettős elnevezést azért sem tartják szerencsésnek, mert az akár etnikai vitákhoz, konfliktusokhoz is vezethet.

„Mindkét épület a sajátos magyar szecesszió gyöngyszeme, azaz a magyar kulturális építészeti örökség része” – fogalmazott Cseh Gábor. „Marosvásárhely és Maros megye magyar lakossága tiltakozik e kettős elnevezés ellen. Elhatároztuk, hogy még a mai nap folyamán elindítjuk tiltakozó akciósorozatunkat: aláírásgyűjtésbe kezdünk, felkérjük a magyar közösségeket, történelmi egyházainkat, a civil szféra képviselőit, támogassanak bennünket. Reméljük, hogy jobb belátásra bírjuk azokat is, akik elhamarkodottan üdvözölték ezt a nem szerencsés kezdeményezést” – mondta az EMNT megyei vezetője.

Kirsch Attila, a honosítási iroda vezetője arról beszélt a sajtótájékoztatón, hogy a Kultúrpalota nagyterme továbbra is maradjon a zene, a művészet színhelye, maradjon ki a politikából. „Mennyire ismerik a javaslat előterjesztői a Kultúrpalota, vagy a Városháza történetét? Mit tudnak Lechner Ödönről, Komor Marcellről, Jakab Dezsőről? Arra kérem Dobret, tartsa tiszteletben a múltat” – mondta Kirsch, hozzátéve, hogy nincs kifogása ellene, ha Dandearól, a két világháború közötti polgármesterről termeket neveznek el, de azokban az intézményekben tegyék, amelyeket ő létesített.

Az RMDSZ sem ért egyet a névadással

Lokodi Edit Emőke, a Maros megyei önkormányzat RMDSZ-es alelnöke elektronikus levélben kereste meg szerkesztőségünket és kérte a segítséget, tegyük hírré, hogy a lakosság tudjon arról, mi készül a Kultúrpalota és a Városháza, a marosvásárhelyi magyarság ellen.

„Ha most elkezdünk javasolgatni, mivel nem ellenőrizhető, hogy miből hány javaslat érkezett, az elnök a saját ötletét szentesítteti ezzel az eljárással. És mivel nincs törvényes tiltás, megszületik az akaratuk, immáron megerősítve” – hívta fel a figyelmet Lokodi, hozzátéve, hogy a törvény nem tér ki arra, hogyan lehet elnevezni termeket a műemléképületeken belül. „Engem elszomorít egy Enescu-Bartók név a Kultúrpalota nagyterme esetében, de mélyen felháborít egy Dandea-Bernády név a Megyeháza esetében” – fogalmazott az elnökhelyettes, aki attól tart, hogy távollétében nyélbe ütik a kezdeményezést.

Kimaradt?