CNA

Betiltotta a CNA Nadia Comăneci reklámfilmjeit

Betiltotta az Országos Audiovizuális Tanács (CNA) a Rama margarinnak azt az iskoláskorúaknak szóló két reklámját, amelyekben Nadia Comăneci világhírű sportolónő népszerűsíti a terméket. A testület RMDSZ által delegált tagja, Turos Loránd nem értett egyet a keddi ülésen hozott döntéssel.

A CNA a beérkezett panaszok alapján járt el. A kifogás az volt, hogy nagy mennyiségben fogyasztva a margarin káros lehet a gyerekek egészségére. A döntést megszavazó CNA-tagok az audiovizuális törvénynek arra a cikkelyére is hivatkoztak, amely szerint a kiskorúaknak szánt élelmiszerek népszerűsítésébe tilos bevonni hírességeket, ismert személyiségeket és orvosokat.

Turos Loránd lapunknak elmondta: azért nem szavazta meg a határozatot, mert Nadia Comăneci az uzsonnázás fontosságáról beszél a televíziós reklámokban, nem arról, hogy a gyerekek fogyasszanak Rama margarint. „Tudjuk, hogy manapság a szülők a diákokat tízórai nélkül, néhány lejjel a zsebükben küldik iskolákba, s a pénzből chipset vásárolnak. Most azért büntessük a Ramát, mert az egészséges tízórai fontosságát hirdeti?” – magyarázta az audiovizuális tanács tagja.

Turos Loránd hozzátette: nem kíván beleszólni a nutricionisták dolgába, de nem hinné, hogy a margarin káros lenne a gyerekek egészségére. „Jómagam egy magyar határ melletti településen nőttem fel, ahol az én korosztályomhoz tartozó diákok rengeteg Ramát ettek. Soha semmilyen bajunk nem volt” – jelentette ki.

Mint ismert, Nadia Comăneciet már korábban többen – köztük Robert Turcescu tévés újságíró – támadták amiatt, hogy nevét adta ezekhez a reklámokhoz, és még egy iskolába is ellátogatott népszerűsíteni a margarint. A szóban forgó fővárosi tanintézményben jelenleg az oktatási minisztérium ellenőrei vizsgálódnak.

Kapcsolódók

Kimaradt?