„Dobd a drogot, válaszd az iskolát!”

Nincs mit szépíteni: Kolozsváron az iskolákban drogosok is, dílerek is vannak – derült ki a Caritas Drogmegelőzési Központjánál tartott keddi sajtótájékoztatón, ahol az önkormányzat és a Kolozs megyei főtanfelügyelőség képviselői is jelen voltak. Az adatok titkosak ugyan, de a megelőzésben most már a hatóságokon kívül az új „jövevény”, a Félsziget Fesztivál is részt vesz.

Harminc „kortárs segítőt” képeznek ki Szatmárnémetiben és Kolozsváron, akik feladata az iskolai kábítószer-fogyasztás megelőzése lesz. A projektben a Caritas egyesület mellett partner a  Félsziget Fesztivál is, amely egyébként már évek óta helyt ad a drogprevenciós sátornak és a megelőzéssel foglalkozó önkénteseknek a fesztivál idején.

A projektet bemutató keddi kolozsvári beszélgetésen elhangzott: a Félszigeten 1000 darab, drogellenes üzenetet közvetítő karkötőt bocsátanak áruba, ennek bevételéből finanszírozzák majd 15 kolozsvári és 15 szatmári középiskolás diák képzését. A kurzus végére a kiképzett fiatalok a híd szerepét töltik majd be veszélyeztetett (vagy éppen drogfüggő) kortársaik és a szakképzett segítők (orvosok, szociális munkások stb) között – ezért is kapják a „kortárs segítő” nevet.

A kortárs segítők az önismereti gyakorlatok, a probléma felismerése és a tanácsadás mellett azt is megtanulják, milyen egészséges szórakozási lehetőségeket ajánljanak a fiatalok számára – mondta el a maszol.ro-nak Borsi Zsuzsa pszichológus, a szatmárnémeti Caritas Drogprevenciós és Tanácsadási Központjának munkatársa.

„A szatmárnémeti Caritas drogprevenciós irodájában már 2009 óta működik ez a képzés. A tanfolyam végzettjei közül néhányan minden évben kimennek a Félszigetre. Egész idő alatt kint vannak a fesztiválon, beszélgetnek a fiatalokkal, programokat ajánlanak nekik, vagy kérésre szakemberhez is irányítják őket. Ezt a képzést terjesztjük ki most Kolozsvárra is” – tette hozzá a szakember.

A programot a 2013-2014-es tanévben kezdik a líceumokban. A 15 kolozsvári és 15 szatmári helyre olyan felső tagozatos tanulók jelentkezését várják, akikben nagy a segítőkészség társaik iránt. Ugyanakkor olyan diákok jelentkezését is elfogadják, akik maguk is használtak már szereket vagy veszélyeztetettnek érzik saját magukat – mások segítése ugyanis bizonyítottan az egyik legjobb terápia.   

Megdöbbentő eredmények

A projektet Kolozsvár Polgármesteri Hivatala, Kolozs Megye Tanácsa, a SMURD, a megyei tanfelügyelőség is támogatja. A városi önkormányzat szociális ügyosztályának munkatársa, Carmen Ciornei a maszol.ro-nak elmondta: eddig 40 kolozsvári iskolát mértek fel, és megdöbbentő eredményeket kaptak. „Az adatokat azonban a legszigorúbb titoktartással kezelem, amit az iskolákban megtudtunk, azt magammal viszem a sírba. Hisz ha nyilvánosságra hoznám, hogy X tanintézmény a Top10-ben van drogfogyasztás szempontjából, azzal véglegesen elvágnám a fát az intézmény alatt is, az iskolaigazgató alatt is. Nem ez a célunk, hanem a segítés” – szögezte le a szakember.   

Carmen Ciornei elmesélte, drogmegelőzési, tudatosítási programjuk iránt – számára is meglepő módon – nemcsak az iskolások, hanem az iskolaorvosok is nagy érdeklődést mutattak. „Útmutatást kértek arra vonatkozóan, hogyan tudják megállapítani egy diákról, hogy használt-e szereket” – idézte fel a városházi alkalmazott. Ugyanígy a szülők és a diákok számára is tartanak képzéseket, amelyek eredményeképpen fel tudják ismerni a veszélyeztetettség vagy drogfogyasztás jeleit.

Pénzes családok: a gyerek drogozik, a szülő hárít

Az alternatív szórakozási lehetőségek biztosítását tartja járható útnak Valentin Cuibus Kolozs megyei tanfelügyelő is, aki kijelentette: jó dolog a megelőzés, a tiltás, figyelemfelkeltés, de igazából a kanadai modellt kéne követni, ahol 10 milliárd dollárt fordítanak évente arra, hogy az iskolásoknak nyaranta egy hónapra táborokban, drogmentes környezetben biztosítsanak hasznos és tartalmas vakációzást. „Az elmúlt évben a pénzes szülők gyerekei okozták a legtöbb problémát – tette hozzá a főtanfelügyelő, kerülve, hogy név szerint említse bármelyik iskolát – „menő orvosok, ügyvédek gyerekei közül kerül ki a legtöbb szerhasználó. A szülők pedig megnehezítik a dolgunkat azzal, hogy nem hajlandók tudomásul venni: gond van a gyerekkel. Nem akarják elhinni, hogy az ő csemetéjük drogos lehet” – tette hozzá a főtanfelügyelő.

2012-ben Romániában 3733 személyt utaltak kórházba kábítószer, alkohol, nikotin vagy etnobotanikus szerek túladagolása miatt. Közülük 1971 esetben okozta növényi vagy vegyi kábítószer a beteg súlyos állapotát. Drogozás következményeként csak a tavaly 574 személy fertőződött meg B vagy C típusú hepatitisszel, 89 ember pedig HIV vírussal. 2011-hez képest ez ijesztő növekedést jelent, főleg a 25 év alattiak korosztályában: 2012-ben hatszor több személy kapta fertőződött meg az AIDS-et hordozó vírussal szerhasználat miatt, mint  2011-ben.(Az adatokat Corina Demian, a Kolozs megyei Drogmegelőző, Felmérő és Tanácsadói Központ munkatársa ismertette).

 

 

 

 

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?