Rendkívüli parlamenti ülésszak lehet augusztusban

Várhatóan rendkívüli ülésszakot tart augusztus 25-től a parlament, amelynek egyetlen napirendi pontja az alkotmány módosítása lesz. Erről Ilie Sârbu, a Szociáldemokrata Párt (PSD) szenátusi frakcióvezetője nyilatkozott kedden a RFI-nek.

A politikus szerint a honatyák augusztus utolsó hetében amúgy is visszatérnek a parlamentbe, mert a szakbizottsági munka már akkor megkezdődik, így nem jelentene gondot az ülésszak meghirdetése. Sârbu elismerte ugyanakkor, hogy nehezen tartható az alkotmányról szóló népszavazás október végére meghirdetett időpontja, ha a módosított alaptörvény szövegét nem sikerül mielőbb véglegesíteni, mert a tervezetről az Alkotmánybíróságnak is véleményt kell nyilvánítania.

Mint ismert, a parlamenti alkotmánymódosító bizottság egy hete befejezte a szövegtervezet cikkelyenkénti vitát. A módosított alaptörvényről szóló jelentés a Törvényhozói Tanácshoz került, ahonnan az Alkotmánybírósághoz továbbítják. Az eddig bejelentett tervek szerint az őszi ülésszakban előbb a szenátus, majd a képviselőház szavaz az alkotmány módosításáról.

 

Kapcsolódók

Kimaradt?