Sikeres volt a hétvégi Nagy olajgyűjtés Csíkszeredában

Csíkszeredában a hétvégén 16. alkalommal szervezte meg a Nagy olajgyűjtés elnevezésű rendezvényét a Zöld SzékelyFöld Egyesület, amelynek során a városban négy gyűjtőponton adhatták le a lakosok a különböző hulladéktípusokat. Ezzel a lehetőséggel 236 család élt – tájékoztatott az egyesület.

Ez alkalommal 144 család adott le használt étolajat (454 liter), 67-en elektronikai hulladékot, 44-en elemet, és ami számunkra talán a legfontosabb, hogy 59 család 35 kilogramm lejárt szavatosságú gyógyszert adott le.

2011 márciusában gyűjtöttek először lejárt szavatosságú gyógyszereket, mert azt tapasztalták, hogy azon kereskedelmi egységek, amelyeknek kötelessége lenne ezek visszavétele, nem hajlandóak erre, és így alternatíva nélkül marad a környezettudatos lakosság. Így végül is egy non profit civil szervezet vette át a gyógyszertáraktól az anyagi terhet, ami a lejárt szavatosságú gyógyszerek megsemmisítésével járna. A szervező Zöl Székelyföld Egyesület szerint nem korrekt ez így, de megoldásra volt szükség.

Az elmúlt nyolc alkalom során 430 család 373 kilogramm gyógyszert adott le, ami hazai szinten egyedülálló dolog. A program lebonyolításában partner volt az Eco Trend Europa Kft, valamint az Ave-Huron Kft.

Az elmúlt hetekben adománydobozok kerültek kihelyezésre Csíkszereda több üzletében is (Euro Center Abc, a Li-Lu pelenka kereskedés, Korall, Nagymama cukrászda, valamint a taplocai Prod Primex Abc), az ezekből származó bevétel az egyesület által önkéntesen felvállalt programok kiadásait hivatott fedezni, ezek között például az olaj- és gyógyszergyűjtést is.

Kapcsolódók

Kimaradt?