Leszavazták Băsescu népszavazását, de ettől még kihirdetheti

Elutasította keddi együttes ülésén a képviselőház és a szenátus a parlament jogi bizottságának pozitív véleményezését az államfő által kihirdetni kívánt referendumról.  191 honatya támogatta, 123 ellenezte a referendum megszervezését, 69 pedig tartózkodott. Az igen szavazatok egyszerű többsége  azonban nem volt elég a határozat elfogadásához, ahhoz a jelen lévők többségének a támogató voksára lett volna szükség.

A parlament állásfoglalása azonban csak konzultatív jellegű: Traian Băsescu  az elutasítástól függetlenül kiírhatja a referendumot az egykamarás parlamentre való áttérésről.

Az RMDSZ tartózkodott a szavazáson. „Nem vonjuk kétségbe az államelnök alkotmányos jogát népszavazást kezdeményezni bizonyos kérdésekben, de úgy véljük, hogy nem alkalmas most népszavazást kiírni egy olyan témában, amelyről volt már egyszer egy referendum” – magyarázta Máté András Levente képviselőházi frakcióvezető, aki szerint azért tartózkodtak a szavazásnál, mert úgy látják, nincs se alapja, se indoklása a népszavazás megismétlésének.

A politikus emlékeztetett arra, hogy az RMDSZ mindig is a kétkamarás parlament híve volt. „Mindig ezt a felállást támogattuk, ugyanis ebben látjuk a törvényhozás egyensúlyának egyik biztosítékát. Nem értünk egyet az egykamarás parlament ötletével, ugyanúgy, ahogy a legutóbbi népszavazás alkalmával sem értettünk egyet vele. Ezt a felfogást vittük be az idei alkotmánymódosító javaslataink közé is, így nem támogathattuk egy újabb népszavazás kiírását” – mondta Máté.

A keddi voksoláson a Szociál-liberális Szövetség USL pártjai nem szavaztak egységesen: míg a Victor Ponta miniszterelnök vezette Szociáldemokrata Párt (PSD) számos törvényhozója az ellenzéki Demokrata Liberális Párttal (PDL) együtt támogatta a népszavazási kezdeményezést, a Crin Antonescu vezette Nemzeti Liberális Párt (PNL) ellenezte azt.
 

Kapcsolódók

Kimaradt?