Antal Árpád: demokratikus jogunk, hogy az utcára vonuljunk

Természetes az, hogy utcára vonulunk Székelyföld érdekében – nyilatkozta sajtótájékoztatóján Antal Árpád csütörtökön. A sepsiszentgyörgyi RMDSZ elnöke rámutatott: a szövetség elnöke, Kelemen Hunor a székelyföldi emberek véleményét tolmácsolta, amikor azt nyilatkozta, hogy az erdélyi magyarság ellenáll a kormány régiósítási törekvéseinek, mely eredményeképpen a székelyföldi megyéket egy olyan nagy régióba olvasztanák, ahol a magyarság jelentős kisebbségben lenne. 

Antal Árpád szerint a régiósításért felelős miniszterelnök-helyettes, Liviu Dragnea jelezte szándékát, hogy egyeztessen a székelyföldi megyék elöljáróival, erre a találkozóra valószínűleg júliusban kerül sor. „Lehetőségünk lesz újra ismertetni a régiósítási javaslatunkat, melynek értelmében a székelyföldi megyék együtt alkotnának régiót. Keressük a párbeszéd lehetőségét, de ha nem találunk partnerekre, akkor élni fogunk azzal a demokratikus jogunkkal, hogy az utcára vonuljunk és így jelezzük, hogy nem értünk egyet Székelyföld felszabdalásával, beolvasztásával és a magyar közösség asszimilációjával”- mondta Antal Árpád.

A sepsiszentgyörgyi elöljáró szerint minden jel arra utal, hogy nem az ország érdekeit vették figyelembe, hanem azt, hogy a kormánypárti megyevezetők érdekei ne csorbuljanak. „Teljesen hibás elképzelésük, amely azt eredményezi, hogy a jelenlegi szegény megyék még szegényebbek lesznek, tehát állandósul a jelenlegi áldatlan állapot”- magyarázta Antal Árpád. A sepsiszentgyörgyi elöljáró rámutatott, hogy ebben a kérdésben minden magyar politikai szervezet egyet gondol, ezért nagyon fontos, hogy olyan módon szervezzék meg a régiósítással szembeni ellenállásukat, hogy azok ne oltsák ki egymást. 

Nagyon fontos, hogy mielőtt bármelyik szervezet kitűz egy dátumot és egy helyszínt egy nagyszabású tüntetésre, egyeztessen erről más szervezetekkel. „Nem lenne jó az ügy szempontjából, ha a régiósítással kapcsolatos tüntetés nem lenne áttörő erejű és nem irányítaná kellőképpen a figyelmet a problémára. Legyünk megfontoltak és ne veszítsük egy percig se szem elől a lényeget, éspedig azt, hogy a tét Székelyföld és az erdélyi magyarok jövője”- vonta le a következtetést Antal Árpád. 

 

Kapcsolódók

Kimaradt?