Kelemen a régiókról: utcára vonulhatnak a magyar emberek

Utcai demonstrációk várhatók a többségében magyarok lakta megyékben, ha a kormány a régiós átalakítás során Brassó, Buzău vagy Neamț megye irányában asszimilálja a Székelyföldet – jelentette ki kedden a RFI-nek adott interjúban Kelemen Hunor.

Az RMDSZ szövetségi elnöke szerint a Maros, Hargita és Kovászna megyében élő magyarok az „asszimiláció nagyon perverz” formájának tartják a régiósítást. „Tetszik, nem tetszik, Hargita, Kovászna és Maros megyében magyarok élnek. Ez ugyanolyan vidék, mint Molodva, Dobrudzsa vagy Mócvidék, történelmi és kulturális tradíciókkal, gazdasági és társadalmi kapcsolathálóval” – magyarázta a politikus.

Kelemen emlékeztetett arra, hogy annak idején a diktátor Nicolae Ceaușescu sem merészelte a magyarok lakta megyéket szétszabdalni, a lakosságot Brassó, Buzău vagy Neamț megye irányában asszimilálni az 1968-as megyésítéskor. „Az emberek akkor is utcára vonultak. Ha valaki azt hiszi, hogy ezt 2013-ban nem teszik meg, téved!” – szögezte le az RMDSZ elnöke.

A politikus a magyar közösség számára elfogadhatatlannak tartja a régiósítási elképzelések kidolgozásával megbízott szakértői bizottság jelentését, amely szerint a kulturális regionális identitások felszámolása a régiók hatékonyságát növelik. Szerinte a tervezett közigazgatási átszervezés során létrehozott régiókban a magyar közösség már nem tudja hallatni hangját. „Ez számunkra elfogadhatatlan!” – nyomatékosított Kelemen Hunor.

A közigazgatási átszervezésért is felelős Liviu Dragnea miniszterelnök-helyettes veszélyesnek és helytelennek nevezte az RMDSZ elnökének bejelentését. Közölte, hogy a régiós átalakítást népszerűsítő karaván élén Hargita és Kovászna megyébe is eljut, és ismertetni fogja a székelyföldiekkel a kormány elképzeléseit.

Mint ismert, nemrégiben az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) is bejelentette, hogy a következő hetekben köztéri demonstrációkat szervez a Székely Nemzeti Tanáccsal (SZNT) közösen a kormány régióátalakítási elképzelései ellen.

Kapcsolódók

Kimaradt?