Felveheti Bernády nevét az általános iskola

Tizenhárom igen szavazat és kilenc tartózkodás mellett átment a marosvásárhelyi tanács csütörtöki ülésén a 2-es számú Általános Iskola Dr. Bernády György Általános Iskolára való átnevezéséről szóló határozat, írja a vasarhely.ro.

A névváltoztatás ügye már több éve húzódik Marosvásárhelyen, az RMDSZ politikusai már több alkalommal visszaszámláltak az ügyben, de pozitív eredmény mindeddig nem született – a Bernády György Közművelődési Alapítvány pedig már az iskolanévtáblát is elkészíttette. Korábban a Szociálliberális Szövetség (USL) akadályozta meg az iskolakeresztőlet, majd Dorin Florea polgármester jelentette be, hogy a Demokrata Liberális Párt (PDL) nem támogatja a 2-es számú iskola elnevezését a város volt polgármesteréről.

Peti András, Marosvásárhely csütörtökön megválasztott alpolgármestere az MTI-nek elmondta, a szavazáson döntő szerepet játszott az RMDSZ és az USL helyi koalíciója. A PDL országos alelnöki tisztségét betöltő Dorin Florea polgármester támogatói tartózkodtak a szavazáson. Az alpolgármester szerint a tanintézmény hivatalosan a következő tanévtől viselheti Bernády György nevét, de reményei szerint már egy hónapon belül kikerül az iskolaépületre az intézmény új neve.

Az Országos Diszkriminációellenes Tanács többször is elmarasztalta az iskola román nemzetiségű igazgatóját, amiért nem érvényesítette az intézményben a kétnyelvűségre vonatkozó előírásokat. A szülők végül maguk készíttették el és szerelték fel a kétnyelvű feliratokat az iskolaépületben. Nagy nyilvánosságot kapott a sajtóban az az eset, amikor az igazgató megtagadta egy magyar nyelvű beadvány iktatását, és a szülőt, aki az irat iktatását kérte, a rendőrséggel vitette el az intézményből.

 

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?